Prostatacancer är den vanligaste cancerformen bland män. Men trots att 10 000 diagnosticeras med prostatacancer varje år, finns idag ingen rikstäckande screening på samma sätt som det gör för till exempel bröstcancer.
Socialstyrelsen har sagt nej eftersom det finns en risk att alltför många ofarliga tumörer skulle börja behandlas i onödan.
– Många tumörer som upptäcks i prostatan är ofarliga. Om man opererar eller strålar en ofarlig tumör så riskerar man att patienten drabbas av inkontinens eller potensproblem i onödan, säger Tobias Nordström som är överläkare i urologi och forskningsledare för studien på KI.
Magnetkameror minskar onödiga behandlingar
Men nu visar ny forskning från Karolinska Institutet att antalet onödiga prostatacencerbehandlingar skulle kunna minska med två tredjedelar om misstänkta tumörer undersöks med magnetkameror.
Studien, där nästan 13 000 män från Stockholm deltagit, har publicerats i den medicinska tidskriften New England Journal of Medicine.
– Resultaten av den här studien lyfter bort det största hindret för att införa prostatacencerscreening, säger Tobias Nordström.
Bara två regioner screenar
Hittills är det bara Region Skåne och Västra Götaland som gradvis börjat införa allmän prostatacancertestning.
Hör patienten Peder Haak om livet efter en prostatacancerbehandling i klippet ovan.