Maja Opacic, 12, käpphästryttare och tränare Foto: Frida Claesson/SVT

Hästridning blev för dyrt – då startade Maja gratis ridskola med käpphästar

Uppdaterad
Publicerad

Unga tjejer från familjer med svag ekonomi idrottar allra minst, det visar en ny rapport. Men 12-åriga Maja Opacic hittade en lösning när ridning visade sig bli för dyrt. Och varje vecka leder hon nu gratis käpphästträning för barn i området.

– Man får lite samma känsla som att hoppa på en riktig häst, säger hon.

På en gräsplätt i Tallkrogen i södra Stockholm springer elva barn runt i full galopp. Förutom någon enstaka vattenpaus så pågår träningen oavbrutet i en timme. De som inte har med sig en egen käpphäst, får låna från någon av de tre tränarna. Käpphästarna är ofta barnens egna hantverk.

Varje onsdag, sedan ett och ett halvt år tillbaka tränar barnen i käpphästhoppning efter skolan.

– Första träningen kom det faktiskt bara en tjej. Sen tog hon med sina kompisar, efter det kom det fler och fler, säger 12-årige Maja Opacic.

Allt dyrare med idrott

En ny rapport från Ung Livsstil visar att familjers ekonomi avgör hur mycket barn deltar i föreningslivet i ute landet. Idrott är dyrt och rapporten visar att gruppen unga tjejer många gånger tvingas välja bort idrott av ekonomiska skäl.

En dag i veckan träffas barnen för träning Foto: Frida Claesson/SVT

Rapporten visar ett exempel från Huddinge, där idrottar bara var femte tjej som lever i en familj med svag ekonomi. I familjer med stark ekonomi idrottar däremot varannan tjej.

Maja Opacic skulle gärna vilja rida på riktiga hästar. Men det går inte i nuläget.

– Ridning är väldigt dyrt så tyvärr har jag inte råd. Men käpphästar är väldigt roligt att hålla på med, man får lite samma känsla som att hoppa på en riktig häst, säger hon.

Om SVT Sports satsning

Under juni fokuserar SVT Sport extra på den grupp som föreningsidrotten har svårast att nå: unga tjejer från familjer med små resurser. Bakgrunden är att flera studier under våren konstaterat att familjens ekonomi avgör hur mycket barn föreningsidrottar i Sverige. 

Bland annat en aktuell rapport från forskningsgruppen Ung livsstil. I 35 år har Ung livsstil gjort egna undersökningar och totalt har 77 857 barn och ungdomar i mellanstadiet, högstadiet och gymnasiet i 17 olika kommuner besvarat enkäten som ligger till grund för undersökningen. Svarsfrekvensen ligger på 80 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.