Den högt profilerade mäklaren ska vid sex tillfällen ha använt lockpriser när han sålt hus i norra Stockholm. Husen ska ha sålts för runt en och en halv miljon kronor mer än vad han angett som utgångspris i marknadsföringen och försäljningspriset på fastigheterna ska därmed ha blivit mellan 20 och 30 procent dyrare än utgångspriserna.
Vilseledande uppgifter
– Det är tydligt att mäklaren systematiskt har lämnat vilseledande prisuppgifter i marknadsföringen av fastigheterna, säger Thomas Carter som är kommunikationsansvarig på Fastighetsmäklarinspektionen.
Mäklaren själv nekar till att han ska ha använt lockpriser och menar att han satt utgångspriserna med hänsyn till skicket på de aktuella objekten, försäljningar i respektive område och vad säljaren har ansett vara skäligt. Han säger också att det inte är mäklarens ansvar att förhindra höga priser.
Lockpriser allt vanligare
Enligt Thomas Carter på Fastighetsmäklarinspektionen har det blivit allt vanligare med lockpriser inom mäklarbranschen på senare år trots att branschen själv införde accepterat pris i Stockholm 2011, för att komma bort från den här typen av prissättning.
– Det verkar som att lockpriserna börjar komma tillbaka igen. Det är en accelererande trend i den hetsiga marknaden, säger han.
Bröt mot fastighetsmäklarlagen
Men nu får alltså den högt profilerade norrortsmäklaren en varning för lockpriser. Samma mäklare får även en till varning för att han inte har följt fastighetsmäklarlagen när han låtit bli att nämna en samfällighetsavgift i objektbeskrivningen till en fastighet.
– Att han utelämnat samfällighetsavgiften i objektsbeskrivningen är allvarligt, säger Thomas Carter.