Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om några av de som velat lätta sitt samvete: ”Låt mig visa att sådana som jag kan vittna”. Foto: Michelle Derblom Jobe/SVT / Ur förundersökningen

Inblandade ville lätta sitt samvete efter mordet på 12-åriga Adriana

Uppdaterad
Publicerad

Efter mordet på 12-åriga Adriana förväntade sig polisen att tystnadskulturen skulle brytas. Men trots att många förhörda ville hjälpa till vågade nästan ingen ge några namn. Däremot kom en del tips från oväntade håll – personer som till synes velat lätta sitt samvete.   

Rättegången kring mordet på 12-åriga Adriana, som sköts ihjäl vid en snabbmatsrestaurang i Botkyrka 2020, fortsätter. Förhör har hållits med de två män som pekats ut som måltavlor och under tisdagen kommer även Adrianas föräldrar höras i rätten. 

Utredaren om tystnadskulturen: ”Ingen vågade nämna namn”

Eva Nilsson arbetar vid polisens regionala utredningsenhet. Hon började jobba med ärendet bara några timmar efter mordet.

Mordet på 12-åriga Adriana

Enligt henne trodde polisen till en början att mordet på ett barn skulle få personer, med insyn i vilka gärningsmännen kunde vara, att ta bladet från munnen och snacka.

– Alla var berörda av det här och alla ville bidra. Hade man varit på plats berättade man om det, folk kom på förhör och hade förståelse för om vi hämtade in dem. Men det var ju ändå ingen som vågade nämna namn.

Skrev brev till åklagaren – erbjöd sig som vittne

Men i några fall har oväntade personer trätt fram och givit polisen information. Personer som enligt utredarna verkar ha velat lätta sitt samvete.

Den man som efter mordet blivit ombedd att gömma undan vapen, säger sig först inte vetat om vad de använts till. Men när han insåg att det bland annat handlade om mordvapnet skrev han ett brev till åklagaren och erbjöd sig som vittne.

Även den man som polisen tror att skotten egentligen var ämnade för, som efter mordet haft en bild på Adriana som bakgrund på mobilen, ska ha ringt polisen och gett information om vilka som kan ha legat bakom – hör hans ”anonyma” larmsamtal.

22 mars är den sista planerade förhandlingsdagen i rättegången kring mordet på Adriana.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på 12-åriga Adriana

Mer i ämnet