• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Mannen i 35-årsåldern gick på tonåringen oprovocerat enligt åtalet. När tonårspojken försökte fly knuffade mannen ner honom i vagnen och högg med kniven så pojken fick skärskador på rygg och armar. Foto: Polisens förundersökning

Man åtalas för knivdåd mot tonårspojke i Stockholms tunnelbana

Uppdaterad
Publicerad

I början på juni utsattes en 15-årig pojke för en knivattack på tunnelbanan i centrala Stockholm. Nu åtalas en man i 35-årsåldern för dådet – som enligt åtalet kan haft hatbrottsmotiv.

Enligt åtalet ska 15-åringen blivit oprovocerat attackerad av mannen i en tunnelbanevagn vid Slussen i centrala Stockholm. Händelsen utspelade sig vid lunchtid den 11 juni.

Mannen ska gått på pojken bakifrån och satt en kniv mot hans hals. 15-åringen försökte fly men gärningsmannen följde efter och de hamnade på tunnelbanans golv där knivmannen bland annat knivhögg tonårspojken i ryggen.

”Tillfälliga omständigheter” räddade pojkens liv

När tåget stannade lyckades 15-åringen fly ut på perrongen. Hans skador bestod av skärsår på ryggen, rispa på halsen och flera på armen.

Den åtalade kunde gripas efterföljande natt på ett boende i Stockholmsområdet. Nu åtalas han för mordförsök.

Enligt åtalet var det ”tillfälliga omständigheter” som gjorde att brottet inte fullbordades. Skadorna beskrivs kunnat bli livshotande om inte tåget stannat och 15-åringen lyckats fly.

Kan finnas hatbrottsmotiv

Enligt åklagaren finns det också misstankar om hatbrottsmotiv. I förundersökningen ska personal på mannens boende hört honom uttrycka sig rasistiskt under kvällen efter gärningen, timmar innan han greps.

– Vi får se vad som kommer fram i rättegången kring det, jag vill ändå att den möjliga motivbilden ska nämnas i åtalshandlingen, säger kammaråklagare Charlotte Nordström.

Den åtalade mannen medger till händelseförloppet men nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.