Unika stödet som hjälper anhöriga att prata ut: ”Många bär på skam och skuld”

Publicerad

Sociala insatsatsgruppens (SIG) anhörigstöd i Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning är det första av sitt slag i Stockholms stads regi. Huvudsyftet med initiativet är att anhöriga ska få stödsamtal och en möjlighet att träffa andra i liknande situationer.

Alejandra Chacin som är samordnaren för SIG:s anhörigstöd tycker att det är viktigt att kunna nå ut till de anhöriga. Det är en målgrupp som ofta är bortglömd och som kämpar i det tysta. Därför ville hon ge dem stöd i form av enskilda stödsamtal, men även genom så kallade anhörigcirklar. På cirklarna kan de anhöriga träffas sinsemellan och dela erfarenheter. En viktig del i projektet var enligt Alejandra att rekrytera rätt anhörigstödjare.

– Vi behövde personer som hade erfarenheter av att jobba med denna målgrupp och ge dem rätt stöd, säger hon.

Hör Alejandra berätta om vikten av att kunna stödja anhöriga i klippet.

Sociala insatsgruppens (SIG) anhörigstöd i Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning

Anhörigstödet riktar sig till anhöriga till personer som lever en kriminell livsstil, som börjat dras in i kriminalitet eller som har förlorat någon i gatuvåldet.

En jourtelefon finns att nå under kontorstid vardagar: 08-508 05 648

Källa: Stockholms stad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.