– Man kan inte säga ”min fru slår mig”

Uppdaterad
Publicerad

Ett av fyra offer för våld i nära relationer i Uppsala och Stockholm är en man. Det visar statistik över anmälda brott från Brottsförebyggande rådet.

Joel är 40 år. Han väger 120 kg och arbetar bland annat som dörrvakt. Under 20 års tid har han varit gift med en kvinna som utsatt honom för systematisk misshandel. Både psykiskt och fysisikt.

– Helt oprovocerat kunde jag få ett slag i ansiktet. Eller så kunde hon ta till verktyg som stekpannor eller knivar mot kroppen, berättar han.

Svimmade av blodförlust

En nyårsafton för många år sedan var Joel hos grannarna för att skåla in det nya året. När han gick tillbaka till sin fru hemma stack hon en kniv i magen på honom. Joel stapplade ut på gatan och svimmade eftersom han förlorat så mycket blod. Han fördes till sjukhus och överlevde. Trots upprepade incidenter anmälde han inte sin fru en enda gång.

– Jag tyckte synd om henne. Vi har ett barn tillsammans och hon kunde kanske ha fått fängelse om jag berättade som det var, säger han.

En av fyra

Brottsförebyggande rådet har sedan 2009 fört statistik på antalet anmälda fall av misshandel i nära relationer. Och förra årets siffror visar att män inte är så ovanliga som anmälare som man skulle ha kunnat tro. En av fyra offer för misshandel i nära relationer i Stockholm och Uppsala är en man. På riksnivå är motsvarande siffra en av fem.

Klara Hradilova Selin är forskare på BRÅ.

– Mörkertalet är stort även hos kvinnor. Men man kan tänka sig att mörkertalet är ännu större när det kommer till män. Även männen har en stereotyp bild över våldet. De tänker att en örfil från en kvinna inte är något brott, säger hon till ABC.

”Man säger inte att min fru slår mig”

På mansjouren jobbar Mårten af Ekenstam som volontär. Han träffar oftare och oftare män som misshandlas i sina relationer.

– Det är alltifrån hundrakilosmuskelknuttar till små kortväxta män. Fysisken har ingenting med det här att göra.

Men män är ju starkare än kvinnor?

– Män är starkare när det gäller att bära ved, ja. Men mentalt är vi inte starkare. En man klarar inte att vakna mitt i natten med en kniv mot halsen, säger Mårten af Ekenstam till ABC.

Han menar att det är svårt för män att tala om dessa problem eftersom att det inte är accepterat och att det kan få konsekvensen att männen hellre tar livet av sig än berättar om problemet.

– Man säger inte ”min fru slår mig”, säger han.

Stannade kvar

– Mäns våld mot kvinnor är fortfarande det stora problemet. Men det betyder inte att vi inte kan uppmärksamma även det här våldet. Man får inte glömma att även barn ofta är inblandade och det blir de som lider om vi inte tar våldet på allvar, säger Klara Hradilova Selin.

Även i Joels fall fanns ett barn inblandat och han hade svårt att ta sig därifrån.

– Kvinnor som blir slagna stannar ofta hos sina män. Jag gjorde precis det samma, jag stannade. I grund och botten handlar det om trygghet, även om det låter märkligt, säger han.

Joel heter egentligen någonting annat

Chatt med mansjouren

Mansjourens ordförande Fredrik Sörebo, som är van att samtalsstöd till män chattade med tittarna.

Till chatten

Mansjouren i Stockholms län

Telefon: 08-30 30 20

Webbplats: http://www.mansjouren.se/

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.