Eurovision i Globen och Kungens 70-årsfirande är stora evenemang som redan har stor bevakning. Den högra bilden är från nationaldagsfirandet 2010. Foto: TT

”Högt säkerhetsläge som gäller”

Uppdaterad
Publicerad

Kvällstidningarna rapporterar att Säpo utreder ett hot mot Stockholm. Samtidigt pågår förberedelserna för flera stora arrangemang som redan har hög säkerhetsnivå.

En av världens största musiktävlingar – Eurovision song contest, genomförs om två veckor i huvudstaden. Arrangemanget hade redan innan uppgifterna om terrorhot mot Stockholm en hög säkerhetsnivå.

Pågående dialog med polisen

– Eurovision har en hög säkerhetsnivå från början. Det vi vet idag är att myndigeheten har gått in i ett stabsläge, vi följer det som skrivs i media och har en pågående dialog med polisen, säger Jesper Ackinger som är projektchef för Eurovison.

– Vi har haft en dialog med polisen sedan i höstas och vi har planerat för den här typen av evenemang under en längre tid, tillägger projektchefen.

Misstänkt föremål hittades vid Globen

Under tisdagen fick stockholmspolisen larm om ett misstänkt föremål på Arenavägen som undersöktes av bombgruppen. Det visade sig senare att det misstänkta föremålet var en väska med bröd.

Kungen fyller 70 år

Innan Europa riktar sina blickar mot Globen och låttävlingen ska den svenska Kungen firas på sin födelsedag. Både på fredag och lördag genomförs korteger genom Stockholm som förväntas locka stora folkmassor.

–  Vi hänvisar alla frågor av den här typen till säkerhetspolisen, säger Daniel Urso, pressekreterare vid hovet.

SL har ej fått information

Storstockholms lokaltrafik, SL gick efter terrorattacken i Bryssel ut till sina anställda och uppmanade till hög vaksamhet. SL som ansvarar för kollektivtrafiken har i sina senaste kontakter med polisen inte fått några signaler om något ökat hot eller att de bör höja sin säkerhetsnivå.

– Vi har inte fått någon ny information eller direktiv från några myndigheter som har hand om säkerheten, så ingenting är förändrat. Vi har kontinuerlig kontakt med polisen i  och med att vi är en så central funktion för Stockholm. Men i de kontakterna har det inte kommit upp någonting nytt, säger Lovisa Åbom, presskommunikatör vid SL.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.