Foto: svt

Många reaktioner på 1177 – så här svarar ansvarig politiker

Uppdaterad
Publicerad

Närmare 1.600 svar på SVTs webbenkät om sjukvårdsrådgivningen 1177 Vårdguiden

Många reagerade på vår nyhet om Vårdguidens sjukvårdsrådgivning på telefon. Närmare 1.600 har svarat på vår webbenkät och flera hört av sig och berättat om sina erfarenheter i mail eller kommenterat på sociala medier.

Förra året hanterade 1177 i Stockholms län närmare en miljon samtal. Det är i genomsnitt 2.650 samtal per dygn, men flera av de som ringt är missnöjda.

1177 Vårdguiden

1177 väcker känslor

Nästan varannan (46 procent) av de som svarade på enkäten var nöjd medan var femte (19 procent) var missnöjd med telefontjänsten. Till dessa tillkommer en dryg tiondel (12 procent) som inte kunde eller orkade vänta på att komma fram utan gav upp.  SVT Nyheter Stockholms granskning visar att bara vartannat samtal besvaras inom den svarstid som landstinget beställt av företaget Medhelp som levererar tjänsten.

Okänt för många

Av de som svarade på enkäten hade så många som var fjärde aldrig använt sig av sjukvårdsrådgivning på telefon. Det blir nu en utmaning för landstingspolitikerna att få fler att använda 1177 samt åtgärda de brister som finns och därför har man efterfrågat en ännu tydligare åtgärdsplan från Medhelp.

Vi bad det ansvariga sjukvårdslandstingsrådet Marie Ljungberg Schött (M) svara på några av mailen som kom till SVT Nyheter Stockholm:  

Pia: ”Vi som arbetar inom akutsjukvård har ett eget perspektiv på telefonrådgivningen. Vi träffar många som blivit hänvisade utan att behöva komma till en akutmottagning. I de redovisningar som 1177 lämnar om sitt eget arbete framhålls alltid att en stor del av samtalen utmynnar i egenvårdsråd och med det menas att verksamheten avlastar akutsjukvården. Jag undrar dock hur det kom sig att vi i Sverige behöver ringa någon för att veta att man kan ta en alvedon vid huvudvärk? Sjukvårdssverige saknar sjuksköterskor på sjukhusen, inte i telefon från olika delar av jordklotet. Vi behöver inte heller det övertriage (patienter med för hög larmnivå) till akutmottagningar som kommer av att 1177 har en beslutsunderlag som är alldeles för odifferentierat. Validerad information på nätet är bra, men telefonrådgivningen borde läggas ned.”

Marie Ljungberg Schött (M): Stockholm växer och trycket på vården ökar. Sjukvårdsrådgivningen på telefon är viktig ur flera aspekter, dels för att hänvisa stockholmarna till rätt vårdnivå och dels för att ge ökad trygghet i en tid när den medicinska utvecklingen går väldigt fort. Undersökningar visar att över 90 procent av de som ringer följer de råd de får och är så nöjda att de skulle ringa igen. Här måste vi självklart hela tiden utveckla verksamheten för att ge bästa möjliga råd. I det arbetet driver jag som sjukvårdslandstingsråd på.  

Camilla: ”Har själv provat jobba på 1177, gick åter efter 3 mån då min tjänstledighet var slut. Rådgivningsstödet upplevde jag fyrkantigt, man fick inte ge råd utan att följa det och jag som sjuksköterska o barnmorska fick efter över 10 år på gyn ändå inte svara på gynsamtal för att jag inte gått deras egna internutbildning.”

Marie Ljungberg Schött (M): Frågan om vilka villkor som gäller för den som ska arbeta i telefonrådgivningen svarar 1177 bäst på. Men jag hoppas att du framförde dina synpunkter till din arbetsgivare så att de kan ta med dem i sitt förbättringsarbete. Det här jättebra att den här typen av information kommer fram till mig som ansvarig politiker, så att jag kan ta med mig det vidare.

Ingegerd: ”Med anledning av ert inslag gällande svarstiderna hos 1177 så vill jag gärna delge er följande: mellan den 5 och 12 januari ringde jag 1177 vid ca 10 tillfällen. VARJE gång sades det att de var överbelastade och jag ombads att återkomma senare.”

Marie Ljungberg Schött (M): Det är inte alls bra att du inte kom fram när du ringde. 1177 får 1,3 miljoner samtal varje år. Under julledigheten var trycket betydligt högre än vanligt, både på akutmottagningarna och hos 1177. Jag tycker att det är jätteviktigt att varje samtal ska besvaras så snart som möjligt. Det finns också i avtalet ett mål på en svarstid inom tre minuter. Uppfylls inte det av företaget reduceras deras ersättning.

Tina: De två gånger jag för min mans räkning ringt 1177 har vi fått utmärkt guidning. Vi förstod inte att min man drabbats av en stroke. Då vi inte kom fram till vårdcentralen, kom jag att tänka på 1177. Där lotsades vi fram med hjälp av 1177 som ringde tänkbara berörda och höll oss informerade. Rådet blev att snabbt söka akut. Vid nästa tillfälle fick vi omgående frågan om vi behövde ambulans. Jag fick ett mycket positivt intryck såväl av 1177 som akuten. Blev positivt överraskad då man hör så mycket negativt att man får negativa förväntningar. Sprid därför gärna att det också finns positiva erfarenheter. Kanske fungerar vården som bäst när nöden är som störst.

Marie Ljungberg Schött (M): Det är roligt och precis som det ska vara. Det vi ser i mätningar är att många är nöjda med 1177 och den hjälp de ger. Jag tar med mig den positiva feedbacken och kommer göra vad jag kan för att andra ska få lika bra råd och hjälp som du och din man fick.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

1177 Vårdguiden

Mer i ämnet