Stockholm har byggt ett av de dyraste sjukhusen i världen. Notan kommer enligt de beräkningar som finns idag att hamna på över 60 miljarder kronor. Men pengar har inte använts för att göra tillvaron drägligare för de svårt sjuka barnen som vårdas på avdelningarna.
Anna Eklund Tarantinos pojke Oskar är svårt sjuk i cancer. Tidigare har SVT Nyheter Stockholm rapporterat om hans längtan efter frisk luft under perioderna som inlagd på sjukhuset. Men ett minst lika stort problem är maten på avdelningen.
– Han har inte fixat att äta en enda måltid av sjukhusmaten, berättar Anna Eklund Tarantino och fortsätter:
– Han har blåsor i hela munnen. Han har fått två cellgiftsbehandlingar och ska få sin tredje nu. Den mat som serveras här är mikromat och det finns inte en färsk grönsak. Inte ett spenatblad, inte en tomat, inte en gurkbit. Det är mikromat utan doft.
Vill ha mammas och pappas mat
Så här berättar 12-årige Oskar Tarantino själv:
Vad skulle du vilja ha för mat på sjukhuset?
– Inte mikromat. Till exempel mammas eller pappas mat.
Hur mår man när man får cellgiftsbehandling?
– Man blir yr. Man mår illa. Man blir trött.
”Att laga mat till sitt sjuka barn är kärlek”
Oskars mamma pekar på att barn som får cellgifter mår illa av olika saker olika dagar, och att de ofta drabbas av starkt begär efter någon särskild mat.
– Men att själv kunna få laga lite mat till sitt svårt sjuka barn, det är också en kärlekshandling, säger Anna Eklund Tarantino.
Nu går Barncancerföreningen i Stockholm-Gotland in med pengar till Karolinska för att avdelningen ska få ett familjekök där föräldrarna ska kunna göra i ordning den specialmat som deras barn faktiskt kan få i sig.
”Inte principiellt rätt” att Barncancerföreningen ska betala sjukhuskök
– Vi tycker ju kanske inte att det här är principiellt rätt, men vi går in nu för att vi har en möjlighet att göra det. Vi har påtalat behovet och behovet har funnits länge. På det förra sjukhuset så kunde föräldrarna laga sin egen mat, säger ordförande Caroline Palo.
Barncancerföreningen, som är en medlemsförening till Barncancerfonden, har också köpt in ett medicinskt verktyg som gör det lättare för vårdpersonal att hitta barnens vener när man behöver ta blodprov.
– De här barnen ska inte behöva lida i onödan för länge, bara för att vi inte kan köpa in det som behövs för att vårda de här barnen på ett humant sätt, säger Caroline Palo.
”Pengar en begränsande faktor”
Karolinska har även vänt sig till andra ideella organisationer för att få bidrag till kök på de andra avdelningarna, och även lekrum, som inte finns.
– Pengar är ju också en begränsande faktor i det här, säger Svante Norgren som är temachef för barn- och kvinnosjukvården på Karolinska.
Meningen var att Barncancerfonden skulle betala lekrum på barncanceravdelningen. För lekrum på de andra barnavdelningarna hade Svante Norberg vänt sig till andra ideella aktörer.
Men strax innan publiceringen av det här reportaget meddelar Karolinska att man fått besked från finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) om att sjukhuset får extra pengar för lekrummen.