Det koleldade Värtaverket i Hjorthagen i Stockholm. Foto: TT

Miljönämnden kräver svar om koleldningens avveckling i Värtaverket

Uppdaterad
Publicerad

Politikerna i Stockholms stad är oroliga över att Stockholms Exergi inte kommer fasa ut kolanvändningen i Värtaverket till 2022 enligt de mål som satts upp. Uppgifterna om att målet kanske inte kan nås framkommer i en rapport till Mark- och miljödomstolen.

Miljö- och hälsoskyddsnämnden kräver nu en förklaring av Exergi.

Frågan togs upp på Miljö- och hälsoskyddsnämndens senaste sammanträde i Stockholms stad. I ett yttrande sammanfattar alla partier förutom SD, sin oro över kolutsläppen i framtiden, något som Dagens Nyheter var först med att rapportera.

”Av ärendet framgår att Stockholm Exergi överväger att behålla det koleldade KVV6 i drift som reserv även efter 2022. Förvaltningen har vid fråga till bolaget inte fått tydliga besked om KVV6:s framtida användning. Detta är oroväckande”.

Klimatarbetet

Miljö – och klimatborgarrådet Katarina Luhr (MP) skriver i en kommentar till SVT att målet om att fasa ut kolet senast 2022 ligger fast och att det är den enskilt viktigaste klimatåtgärden i Stockholms stad.

Koleldningen var 2017 8,5 procent av värmeproduktionen hos Exergi.

– Att åtgärderna för denna utfasning nu fortgår är av högsta prioritet för Stockholms stad, och av yttersta vikt för vårt klimatarbete, menar Katarina Luhr (MP), miljö- och klimatborgarråd i Stockholms stad.

Nämnden skriver också i sitt yttrande att om det finns risk för avvikelser från det uppsatta målet på grund av att Exergi måste kunna garantera fjärrvärmeproduktionen för stockholmarna så ska detta snarast förankras hos staden.

Kol fasas ut – om allt fungerar

Men vd:n på Exergi Anders Egelrud vill lugna stockholmspolitikerna och säger till SVT att inriktningsplanen ligger fast om att utfasa kolet. Men vd:n tillägger att anläggningen kommer stå kvar tills hela systemet fungerar för att kunna garantera leveranssäkerheten i Stockholm. Det är när ett nytt biokraftverk i Lövsta står klart som helheten ska fungera. Lövstaverket ser dock ut att bli försenat.

– Det kan ju vara så att när vi har kopplat samman systemet så fungerar inte någon del av den nya anläggningen direkt, eller det inträffar en situation där vi har leveranssäkerhetsproblem i Stockholm och då kan det inträffa att kol måste användas, säger Anders Egelrud.

Det är alltså viktigt att ni har möjligheten att i krissituationer kunna elda med kol?

– Ja det är viktigt för att garantera att vi alltid har leveranssäkerhet till alla stockholmare som är beroende av värmeförsörjningen under vinterhalvåret. Och det är också viktigt för att säkerhetställa i vissa lägen att det också finns eleffekt i Stockholm.

Så detta gör att man inte helt kan fasa ut kolet till 2022?

– Det kan man om allting fungerar till 100 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.