Patienter överallt i korridorer och i vartenda litet ledigt utrymme, långa väntetider och personalbrist, ja så har bilden av Stockholmsakuterna sett ut den senaste tiden.
– Jag är orolig, vi har läst och fått rapporter om hur problemen hopar sig på framför allt akuterna, hur äldre svårt sjuka får vänta och inte får vård i tid, säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S).
Mot bakgrund av detta kallade Gabriel Wikström Stockholms finanslandstingsråd till möte på onsdagen.
”Ideologiska experiment”
– Det finns stora problem inom Stockholms sjukvård. Jag ville ställa landstingspolitikerna till svars och se vad de ska göra åt situationen. Vad har de för planer framåt, gör man något åt situationen eller koncentrerar de sig bara på privatiseringar, säger Gabriel Wikström.
En stor ideologisk klyfta märks mellan regeringen och Stockholms landsting. Ministern menar att problemen i Stockholm bottnar i de fria vårdvalen och privatiseringen.
– Det fokus man haft på privatiseringar och olika typer av ideologiska experiment har gjort att man inte har kunnat lägga tid och energi på det som faktiskt spelar roll. Det vill säga arbetsmiljön för personalen, se till att det finns bemanning på akutmottagningarna så att patienterna slipper sitta och vänta timme in och timme ut, säger Gabriel Wikström.
Valfriheten bra för Stockholm säger landstingrådet
Det håller finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) inte alls med om.
– Den uppfattning delar jag absolut inte. Det är valfriheten och många olika vårdaktörer som har varit en lösning för sjukvården i Stockholms län. Vi har fått en tillgänglighet i sjukvården som få andra län har, säger Irene Svenonius (M).
Men båda två är överens om att det krävs fler sjuksköterskor. Regeringen ska satsa på vidareutbildning till specialistsjuksköterskor och landstinget menar i sin tur att de måste bli bättre arbetsgivare.
Köer är informationsproblem
De långa väntetiderna på akuten däremot menar Irene Svenonius beror på informationsproblem, att folk som inte borde åka till akuten gör det, något som kommer att bli bättre när de nya närakuterna öppnar. Och det råder inte kris i sjukvården, enligt henne.
– Nej, det menar jag verkligen att vi inte har. Vi har en trygg, bra och tillgänglig sjukvård, men vi har utmaningar, säger Irene Svenonius, och fortsätter:
– Jag tror att det är lite partipolitik som ligger bakom hans djupa oro och kristal, för ska man tala om kriser finns det andra landsting som han borde titta betydligt mer på än Stockholms läns landsting. Här har vi en trygg och säker sjukvård.
Ovanlig uppläxning
Sjukvårdsministern verkar å sin sida inte ha fått en trygg bild av Stockholmsvården.
Är det vanligt att du åker ut och läxar upp landstingen så här?
– Det är mycket ovanligt att jag gör det medialt, eftersom jag tycker att man i första hand ska ha en nära dialog med landstingsledningar, men i det här fallet är situationen så allvarlig att jag som sjukvårdsminister går ut och väljer att höja rösten, säger Gabriel Wikström.