Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg (L) reagera på SVT:s granskning om gängkriminellas företag och vilka åtgärder regeringen jobbar med. Foto: Ann Sehlin/SVT

Ministern om SVT:s granskning av gängkriminellas företag: ”Vi har låtit det gå för långt”

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT Nyheter Stockholms granskning, som visar att var tionde gängkriminell äger företag, reagerar nu politikerna.

– Vi behöver agera kraftfullt. Vi vänder på alla stenar och utesluter inga åtgärder, säger biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg (L).

Regeringen vill bryta sekretessen mellan myndigheter för att komma åt gängkriminellas företag. En utredning har tillsatts för att se över lagstiftningen kring detta.

Satsning mot arbetslivskriminalitet

För några veckor sedan öppnade ett regionalt center mot arbetslivskriminalitet i Stockholm. Det är det sjätte centret som öppnats i landet och ytterligare ett ska öppna i Malmö i december.

Fenix: En kartläggning av nätverkskriminella i Stockholms län

Här sitter flera myndigheter, bland annat Skatteverket och Ekobrottsmyndigheten, tillsammans för att kontrollera brottslighet i bolag.

Även Centerpartiet föreslår åtgärder

Men det behövs fler åtgärder för att motverka organiserad brottslighet i företag anser Centerpartiet, som sitter i opposition. Partiet vill bland annat att dömda som begått grova brott ska kunna få näringsförbud.

Hör biträdande arbetsmarknadsministern om hur regeringen jobbar mot gängkriminellas bolag och Centerpariets näringspolitiska talesperson om hur partiet vill begränsa gängkriminellas rätt att driva företag i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fenix: En kartläggning av nätverkskriminella i Stockholms län

Mer i ämnet