Miljöfaran: 10 000 ton sprängämnen riskerar läcka ut på sjöbotten

Uppdaterad
Publicerad

I dag beräknas 50 000 minor ligga kvar i Östersjön och på västkusten från första och andra världskriget. Varje mina innehåller i genomsnitt 200 kilo sprängmedel vilket innebär 10 000 ton sprängämnen på havsbotten. Hur påverkar de miljön under ytan?

Utöver minorna från krigstiden ligger även äldre övningsminor kvar på botten som också innehåller sprängmedel.

– Minorna innehåller i de flesta fall Trinitrotoluen (TNT) som är skadligt för marina organismer, säger Fredrik Lindgren, utredare på Havs- och vattenmyndigheten.

Alla minor kan aldrig tas bort

I arbetet med att rensa Östersjön från krigstidens sjöminor gör Försvarsmakten tillsammans med andra länder kring Östersjön gemensamma insatser i ett utvalt område.

– Vi kommer aldrig kunna ta bort alla minor. Vissa områden prioriteras som farleder, ankringsplatser för fartyg eller där det fiskas, säger Roger Edfors, specialistofficer på 42:a minröjningsdivisionen. 

Trinitrotoluen (TNT)

  • Är i torr form explosivt och känsligt för stötar
  • Reagerar häftigt med tungmetaller eller dess salter
  • Giftigt vid förtäring, hudkontakt och inandning
  • Ger långsiktiga skador på organ och nervsystem
  • Giftigt för vattenlevande organismer
  • Anrikas i naturen

Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.