Siluett framför ytterdörr

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vem som helst kan skriva sig på någon annans adress, trots att det är olagligt. Hör Jens Lindqvist, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, förklara problematiken. Foto: SVT grafik

Kriminell skrev sig på äldre pars adress utan tillåtelse

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagsmorgonen inträffade en explosion vid en adress i Upplands-Bro norr om Stockholm. Anhöriga till en brottsmisstänkt man är skrivna i huset som förstördes. Mannen själv har däremot bytt adress och nyligen folkbokfört sig hos ett äldre par. Han är nu anmäld för folkbokföringsbrott.

– När vi får tips om att personer medvetet skriver sig på fel adress och det kan finnas en hotfull situation så prioriteras det högt, säger Pontus Hesselheim, sektionschef på Skatteverket.

Enligt uppgift till SVT var sprängningen i Upplands-Bro riktad mot en man som är misstänkt för medhjälp till ett mord i Skogås i januari. Han är tidigare dömd för människorov och försök till grov utpressning.

Anmälts för folkbokföringsbrott

Mannen har fram till september varit skriven på adressen där explosionen inträffade, men för några veckor sedan folkbokförde han sig i en annan bostad där ett äldre par varit skrivna sedan flera år tillbaka.

En av dem har anmält mannen för folkbokföringsbrott, enligt Skatteverket. SVT har sökt det äldre paret för en kommentar.

I åtalet gällande mordet i Skogås uppges att mannen, enligt egen utsago, befinner sig i Spanien.

”Prioriterar gängkriminella”

Sedan ett år tillbaka har Skatteverket möjlighet att tillfälligt ändra en persons adress redan innan ett misstänkt folkbokföringsbrott har utretts, om man misstänker att det kan föreligga en hotfull situation.

– Vi prioriterar ärenden som rör gängkriminella, säger Pontus Hesselheim.

Myndigheten har även lagt fram ett förslag om att kunna underrätta människor direkt när någon vill skriva sig på deras bostad. Den boende ska då kunna godkänna folkbokföringen innan den genomförs.

Förtydligande: När artikeln publicerades hade SVT inte kunnat hitta någon koppling mellan mannen och det äldre paret, men vi har i efterhand fått bekräftat att det finns ett släktband mellan dem. Mannen har dock anmälts för folkbokföringsbrott och har nu avregistrerats från adressen.

folkbokföring

Sedan 2018 är det olagligt att vara felaktigt folkbokförd. Brottet kan ge böter eller fängelse i upp till två år.

Ett rent misstag är inte ett brott, men ibland behövs en utredning av polis eller åklagare för att konstatera om det är ett folkbokföringsbrott eller inte.

På Skatteverkets hemsida kan du se vilka som är folkbokförda där du bor.

Om du upptäcker att någon skrivit sig felaktigt på din adress så kan du lämna uppgifter om det till Skatteverket, som då ska utreda ärendet.

Om Skatteverket inte kan fastställa var en person faktiskt bor så avregistreras personen som försvunnen, efter att Skatteverket har försökt kommunicera med den enskilda.

Den som avregistreras är inte längre folkbokförd och kan inte ta del av de förmåner som en folkbokförd har. Personen har kvar sitt personnummer men det är markerat som avregistrerat i offentliga register.

Källa: Skatteverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.