Mariella Grönfors från Romska och resande kvinnoorganisation är kritisk till Botkyrkas förslag. Foto: SVT

Romer kritiska till kommunalt register

Uppdaterad
Publicerad

Romer riktar hård kritik mot planerna att införa så kallad jämlikhetsdata i Botkyrka. Även representanter från Moderaterna är kritiska.

Moderaterna i Botkyrka vill inte medverka till det de kallar för ett kommunalt register över det man kallar för ”rastyper” och trostillhörighet.

”Vi Moderater är mycket tveksamma till insamlandet av jämlikhetsdata som verktyg mot diskriminering. Registrering av ”raser” är inte något som vi bör återgå till i Sverige. Det riskerar att bli som att öppna Pandoras ask”, skriver oppositionsrådet Jimmy Baker (M) i en interpellation.

Men Tobias Hübinette, som är lektor i interkulturella studier vid Karlstads Universitet, och författare till boken ”Vad är Jämlikhetsdata?” menar att rastänkandet fortfarande finns i Sverige.

– Det är ju så att det fortfarande finns ett rastänkande i det svenska samhället i stort, annars skulle vi inte ha ett samhälle som det ser ut idag. Minoriteterna har oftast inte något emot att uppge att de tillhör de här grupperna. Oftast finns motståndet att uppge eventuell rastillhörighet i huvudsak hos den vita majoritetsbefolkningen, säger Tobias Hübinette.

Även romsk organisation kritisk

Medlemmarna i en romsk kvinnoorganisation är oroliga för att informationen kan missbrukas. För dem finns fortfarande Skånepolisens romregister i färskt minne.

– Vad ska vi tro? Kan vi lita på kommunen när vi inte har förtroende för polisen, säger Rosita Grönfors, som är ordförande för Romska och resande kvinnoorganisation.

– Jag vill inte känna mig som en minoritet. Jag är född i Sverige och har bott här i hela mitt liv här, även om jag är stolt rom också. Jag vill absolut inte hamna i en kategoriserad box, säger medlemmen Mirella Grönfors.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.