Följ med faddergeneralen under första dagen på höstens inspark.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med faddergeneralen under första dagen på höstens inspark. Foto: Tommy Bergman/SVT

Möt faddergeneralen som sparkar in nya studenter på Södertörns högskola

Publicerad

På Södertörns högskola har en av höjdpunkterna på året startat – insparken. Över 300 nya studenter välkomnas till studentlivet under 17 intensiva dagar med olika aktiviteter, utmaningar och fester. Bakom rodret står Stefanie Juteklev Zander, som är faddergeneral och projektledare för insparken.

– Vi har planerat det här länge. Det känns så sjukt att det nu äntligen blir på riktigt, säger hon.

I aulan på Södertörns högskola finslipar Stefanie Juteklev Zander på de sista delarna av presentationen som hon ska hålla för de nya studenterna, eller som de kallas under insparken – fadderbarn. Hon är faddergeneral under den två och en halv veckor långa välkomstperioden där fadderbarnen välkomnas till studentlivet genom tävlingar, temadagar och sittningar.

– Den är till för att alla ska få en så bra start som möjligt på studentlivet, ha kul och träffa nya människor, säger Stefanie Juteklev Zander.

Sedan i mars har Stefanie, tillsammans med den andra faddergeneralen och projektgruppen, planerat insparken.

– Det här är en av Stockholms största insparkar och vi märker att det uppskattas att vi lagt ner så mycket tid och energi på att planera det här så väl.

Nolltolerans mot alkoholhets

Att nya studenter mottas med olika typer av aktiviteter och utmaningar är en gammal tradition. Men Stefanie poängterar att det är en inspark och inte en nollning som mottagandet förr kallades för.

– Vi är jättenoga med att det inte är en nollning, som traditionellt sett har förnedrande inslag, utan en inspark. Man får aldrig hetsa någon till att dricka alkohol och all form av grupptryck är helt oacceptabelt. Man kan bli avstängd från insparken och föreningen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.