Besökarna skulle få prova på ”framtidens mat” i form av frystorkade insekter och få smakprover på rätter med bland annat mjölmask, gräshoppor och syrsmjöl. Det här tyckte Livsmedelsverket och de lokala miljöförvaltningarnas livsmedelskontrollanter inte om, utan stoppade serveringen.
– Det finns ett regelverk som säger att livsmedel som traditionellt inte har ätits i Europa inte får serveras, säger Emma Nordvik, enhetschef Livsmedelskontrollen Stockholm.
”Det här är inte undersökt”
Förutom att det traditionellt inte ätits i Sverige, vad finns det för anledningar utöver det som gör att insekter inte får serveras?
– Man vet inte om det här är ett bra livsmedel. Det kan finnas risker med allergier till exempel som man inte känner till. Vissa kanske får en korsreaktion av att äta insekter. Man vet inte, det här är inte undersökt om det är ofarligt livsmedel, säger Emma Nordvik.
Tänker man annorlunda i andra EU-länder?
– Nej. Det här regelverket är gemensamt för hela EU. Insekter är ett livsmedel som inte är godkänt, säger Emma Nordvik.
Regler som gällt i 20 år
Men här i Sverige har ju insekter serverats tidigare vid restauranger på till exempel festivaler och annat?
– Då har man kanske inte frågat. Det här har gällt sedan 1997, säger Emma Nordvik.
Restaurangen serverade insekter förra året på Sergels torg. Men trots att man på Livsmedelskontrollen i Stockholm menar att restaurangen inte frågade förra året om tillstånd, så kommer arrangören inte drabbas av några konsekvenser av det.
– Nej, det tror jag inte, säger Emma Nordvik.
Ledsamt, tycker arrangörerna
Arrangören bakom popup-restaurangen är dock förvånad över beslutet att inte låta dem servera insekter.
– Framtidens mat engagerar och därför är det extra ledsamt, säger Andreas Tapper, skadedjursexpert på företaget som anordnar provsmaks-dagen på Sergels torg i Stockholm.