Två kvinnor står vid en hästhage.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stina Odlinder Haubo och Sofia Klingspor står vid de hagar som bland annat försvinner när FRA:s område ska bli större. Foto: Sanna Lüning/SVT

Naturreservat på Lovön upphävt – Försvaret utökar verksamheten

Uppdaterad
Publicerad

Motsvarande 35 fotbollsplaner upphävs från naturreservatet på Lovön och Drottningholm när Försvarets radioanstalt, FRA, ska bygga ut verksamheten. Boende i området är kritiska.

– Det är olyckligt att kultur- och odlingslandskapet förändras. Men det går inte att undvika då totalförsvaret har företräde, säger Örjan Hallnäs, reservatshandläggare på Länsstyrelsen i Stockholms län.

Anledningen till att FRA begärt att ta över marken är det säkerhetspolitiska läget i omvärlden, som fortsatt krig i Ukraina och höjt terrorhot mot Sverige.

– Totalförsvaret behöver stärka säkerheten kring byggnaderna, säger Fredrik Wallin, talesperson för FRA.

Ska kompensera med annan mark

När naturreservatet övergår till totalförsvaret kommer utseendet av landskapet förändras, förklarar konst- och kulturhistorikern Stina Odlinder Haubo, som bland annat jobbat på Drottningholms slott.

– Världskulturarvet är unikt. Nu försvinner en del av den speciella åker- och skogsmark som varit sammanhållen i århundraden och ett gravfält från yngre järnåldern, säger hon.

Länsstyrelsen hänvisar sitt beslut till att lagstiftningen ger totalförsvaret företräde i frågan.

Fortifikationsverket ska som kompensation överlåta annan mark i Stockholmsområdet till myndigheten.

Boende på Lovön kritiska till att vägen stängs

Sofia Klingspor bor på Lovön och har tillsammans med andra i området engagerat sig i frågan. Beslutet kommer bli förödande för boende och besökare, enligt henne.

– Vägen förbi FRA ska stängas. Det här kommer strypa bygden, säger hon.

Lovö naturreservat

• Lovön är buffertzon till världsarvet Drottningholm.

• Vid 1500-talets mitt kom Lovön genom Gustav Vasa i kronans ägo. Det långa statliga inflytandet har gjort att den historiska by-strukturen är i stort sett oförändrad än i dag.

• 25 hektar (cirka 35 fotbollsplaner) upphävs. Totalt består naturreservatet av 3 228 hektar (ca 5 000 fotbollsplaner).

• På Lovön finns i dag ett trettiotal kända gravfält, de flesta har sitt ursprung i järnåldern.

Källa: Statens fastighetsverk och Ekerö kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.