Folkpartisten Ann-Katrin Åslund lämnade på onsdagen över en lista på 3.000 namn som vill ha övervakningskameror i Spånga till polisen.

Nej till kameraövervakning upprör i Spånga

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Västerort överklagar nu förvaltnigsrättens beslut där de nekas sätta upp övervakningskameror Rinkeby och Tensta – men överklagar inte stoppet i Spånga. Och det väcker starka känslor i området.

När SVT Nyheter Stockholm pratar med Spångabor runt stationen så är det många som vill ha övervakningskameror.

– Vi behöver kamerorna därför att folk är väldigt rädda och vågar inte gå hem själva på kvällarna och jag förstår dem, säger Malin Wiberg som bor och jobbar i Spånga.

Långdragen process

Men frågan om polisen ska få lov att installera kameraövervakning på olika platser i Järva har varit blivit en långdragen process. De ansökte om tillstånd för kameror i Tensta, Rinkeby och Spånga i december 2013. De fick ja av Länsstyrelsen men Datainspektionen överklagade beslutet och fick rätt i Förvaltningsrätten. Ett beslut som polisen i sin tur nu valt att överklaga, men bara i Tensta och Rinkeby, inte i Spånga.

– Tittar man på domen i första instansen så avser det här våldsbrottslighet, och där är Spånga inte tillräckligt utsatt i det avseendet, även om Spångaborna tycker att det är fullt tillräckligt, säger Fredrik Bratt, polismästare vid Västerortspolisen.

FP: ”Det är beklagligt”

Att man inte valt att överklaga beslutet i Spånga upprör Folkpartiet i stadsdelen. De har nu samlat ihop över 3.000 namnunderskrifter som de på onsdagen lämnade över till polismästaren.

– Vi tycker att det är väldigt beklagligt, vi vill visa på det tryck som finns i Spånga och att man är angelägen om tryggheten. Kriterierna har ju varit klara redan tidigare och då sökte man för alla tre stadsdelar och då tycker vi att man ska fortsätta med det, säger Ann-Katrin Åslund (FP), som är f.d. ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd.

”Om 3.000 känner sig tryggare”

Spångabon Onel Polus tycker att de goda aspekterna med kamerorna väger upp det eventulla negativa aspekterna.

– Om det får 3.000 människor att känna sig tryggare när de går runt här vid senare tider så är det väl bara bra att ha en kamera här, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.