Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
New York-resan får stark kritik i den interna utredningen som Botkyrka kommun tillsatte. Hör tf kommundirektör Chris Österlund kommentera händelsen – och se listan på punkter där kommunen menar att fel har begåtts. Foto: TT/SVT

New York-resan med tjänstemän och Botkyrka-ungdomar får svidande kritik

Uppdaterad
Publicerad

Flera fel gjordes i den uppmärksammade New York-resa som 23 kommunanställda och Botkyrkaungdomar gjorde med hjälp av statsbidrag. Det visar den interna revision som nu är färdig.

Botkyrka kommun åkte på en studieresa med 23 personer till New York för statliga pengar som var öronmärkta för att motverka gängkriminalitet och tvingades betala tillbaka 400 000 kronor till Socialstyrelsen. Nu får resan svidande kritik i en intern granskning.

Extern granskare ska syna resan

Den tillförordnade kommundirektören i Botkyrka, Chris Österlund, säger att hon vill invänta den externa granskningen innan beslut fattas om kultur- och fritidsdirektören kan fortsätta på sin tjänst.

– Bristen på underlag är påfallande. Vad gäller resan för de unga så ska alltid kultur- och fritidsnämnden fatta beslut då det inte handlar om våra anställda, säger Österlund.

Kultur- och fritidsdirektören Helena Hellström säger själv så här till SVT:
– Jag hoppas att jag kan bedömas både utifrån mina förtjänster och mina tillkortakommanden. I grunden tycker jag att USA-resan var rätt då vi måste hitta rätt metoder för att komma tillrätta med gängkriminalitet. Däremot gjorde jag fel i att inte informera poltikerna.

I videon ovan hör du tf kommundirektör Chris Österlund kommentera New York-resan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.