Rapporterna om missförhållanden på Nya Karolinska sjukhuset i Solna har duggat tätt sedan bygget blev klart. Det har handlat om påstådd ekonomisk misshushållning, men även vården har fått utstå hård kritik på grund av de långa operationsköerna som kan ha orsakat att två patienter avled i somras.
Så ska operationsköerna kortas
Det senaste halvåret har operationsköerna vid Nya Karolinska ofta varit längre än vårdgarantins tre månader. I juni förra året skedde 76 procent av operationerna inom tre månader, längst väntetid till operation var det i september då bara 57 procent av operationerna skedde inom vårdgarantin.
Nu satsar landstingsalliansen 340 miljoner kronor under innevarande år för att korta operationsköerna. Pengarna ska finansiera att andra sjukhus utför operationer som Nya Karolinska egentligen skulle ha klarat av. På så sätt ska operationsköerna kortas.
– Jag tror att köerna beror olika saker: dels att man är inne i en stor omställning, dels att på Karolinska gör man operationer som man bara kan göra där. Då är det viktigt att vi kan avlasta så att andra sjukhus gör de operationer som de kan utföra, säger Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdslandstingsråd.
Ullberg (S): Ingen satsning
Oppositionen inom landstinget har svårt att se pengarna som en satsning.
– Man tar med ena handen och ger med den andra. De tunga besparingsbeting som ligger på Dandryd, Sös och Södertälje slår väldigt hårt mot de äldre, säger Erika Ullberg (S), oppositionslandstingsråd.
Vilken lösning vill du se?
– Jag vill se en långsiktig satsning på personalen så man kan öppna stängda vårdplatser och korta vårdtiderna på akutmottagningarna för framför allt de äldre.
Finanslandstingsrådet Iréne Svenonius (M) menar däremot att landstinget satsar, inte sparar.
– Totalt sett får sjukvården fem procent mer, 3 miljarder, 2018 jämfört med 2017, säger Iréne Svenonius.