Träd välkomnar kunderna in i Gallerian Foto: Pia Heick/SVT

Nu är ombyggnaden av Galleriankvarteret klar

Uppdaterad
Publicerad

Ombyggnaden av Galleriankvarteret, som har kostat över fem miljarder kronor, är ett av de största stadsutvecklingsprojekten i innerstaden på flera decennier. Nu är den sista etappen vid korsningen Hamngatan-Regeringsgatan klar.

Omvandlingen av Galleriankvartetet har pågått sedan 2013, då Swedbank flyttade ut från sitt huvudkontor vid Brunkebergstorg. Sedan dess har bland annat två hotell, en takbar och en takpark slagit upp portarna.

– Bara på de utrymmen som finns på taken rörde det sig 300 000 personer under förra sommaren, berättar Mats Hederos, vd för AMF fastigheter.

Det tidigare så ödsliga Brunkebergstorg har fyllts med liv och rörelse och själva Gallerian har också fått sig ett ansiktslyft.

– Tidigare var det här kvarteret ganska ogästvänligt och många tyckte att det var obehagligt att röra sig här. Men genom att man har öppnat upp kvarteret och satsat på utomhusmiljön runt omkring så upplevs platsen som tryggare och trevligare, säger Kristina Menyes, Stockholms stads landskapsarkitekt.

Kristina Menyes berättar också att glas och grönska ska sudda ut gränsen mellan ute och inne.

Levande grönska är temat för inredningen Foto: Pia Heick/SVT

Omvandlingen av kvarteret är ett av de största stadsutvecklingsprojekten i innerstaden på flera decennier. Och nu är alltså den sista etappen klar: ett alldeles nybyggt hus vid korsningen Hamngatan-Regeringsgatan.

– För att kunna bygga det här huset var vi tvungna att göra en av de största rivningarna i city sedan 70-talet, säger Mats Hederos.

Kostat över fem miljarder kronor

Det nya huset innehåller både kontor, handel och restauranger. Bredvid den nya fastigheten har det också byggts 32 nya lägenheter, där inflyttning kommer att ske senare under 2019.

Projektet, som kallas för Urban Escape, har kostat över fem miljarder kronor att färdigställa.

Nya Gallerian Foto: Pia Heick/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.