Bilen kraschade in i ett radhus och i den hittades automatvapen. Hör åklagaren om vad som hände innan ungdomarna kunde gripas.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Samma bil sågs vid mordförsöket i Åkersberga och mordet i Jordbro – efter den dödsskjutningen kraschar bilen in i ett radhus efter en polisjakt. Se vad utredningen visar ska ha hänt vid mordkvällarna. Foto: Bilder ur polisens förundersökningsprotokoll

Tände eld på hus och besköt grillfest – mordrättegång inledd

Uppdaterad
Publicerad

Ett hus tänds eld på i Åkersberga och mannen som bor där skjuts genom fönsterrutan, men överlever. Dagen efter skjuter en grupp gärningspersoner med automatvapen mot ett födelsedagsfirande på en gård i Jordbro. En ung man dör. Nu startar rättegången mot sju personer som på olika sätt misstänks deltagit i mordet och mordförsöket.

De är alla i 20-års åldern och åtalas bland annat för mordbrand, grovt vapenbrott och försök till mord på den 60-årige mannen i Åkersberga och mord på en 20-årig man i Jordbro.

I den långa utredningen hittas inga motiv för skjutningarna och de drabbade verkar inte ha någon koppling till gängkriminalitet.

– De drabbade verkar ha varit på fel plats vid fel tid, säger Åsa Valter, åklagare.

Men dåden tros vara del av den gängkonflikt som pågick för fullt vid händelserna.

Man skrev sig på offrets adress

I Åkersberga visar det sig att, en för 60-åringen främmande, man står skriven på hans adress.

Polisen hittar en av de misstänkta männens pass på brottsplatsen. Han misstänks för mordförsök, mordbrand och grovt vapenbrott men nekar till brott och förklarar i förhör att han blivit rånad och aldrig befunnit sig i Åkersberga.

Ytterligare en person, en 15-åring, misstänks för grovt vapenbrott, mordbrand och försök till mord i Åkersberga. Han avvek från ett HVB-hem i Kungsbacka drygt ett dygn tidigare.

Rättegången i Södertörns tingsrätt startade 23 oktober och kommer pågå till mitten av december.

Hör åklagaren om vad som gör att hon kopplar samman händelserna i slutet av september 2023, i videon.

Ledde till hämndaktioner

I början av oktober sprängdes ett radhus i Hässelby i luften och flera grannhus skadas kraftigt. Sprängningen misstänktes vara en hämnd för dödsskjutningen i Jordbro några dagar tidigare.

Skottlossningarna i Åkersberga och Jordbro skedde under en särskilt våldsam period under förra årets våldsvåg. Dygnet innan mördades en ung man i en uppmärksammad skjutning på en idrottsplats i Mälarhöjden. Och under natten efter mordet i Jordbro sker en sprängning i Fullerö i Uppsala, där 24-åriga Soha Saad dör.

I en tidigare version stod det att en man dog vid skjutningen i Åkersberga, rätt är att han skadades allvarligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.