Astrid Lindgrens dörr på Dalagatan 46 Foto: TT / SVT – fotomontage

Nu blir Astrid Lindgrens hem museum

Uppdaterad
Publicerad

Den 14 november 2015 slår man upp portarna till Astrid Lindgrens lägenhet på Dalagatan 46 i Stockholm. Platsen där hon bodde från 1941 fram till sin död 2002 blir ett öppet författarhem med regelbundna visningar för allmänheten.

14 november 2015 skulle ha blivit Astrid Lindgrens 108:e födelsedag och dagen firas nu med att hennes hem på Dalagatan 46 öppnas upp för allmänheten.

Lägenheten på fyra rum och kök, som var Astrid Lindgrens hem i över 60 år, har stått orörd nästan exakt som Astrid Lindgren lämnade den när hon dog 2002.

Lägenheten kommer att visas som ett öppet författarhem med fokus på människan snarare än författaren Astrid Lindgren.

Lång väg till öppning

Planerna att öppna författarens hem har funnits i över tio år men det har varit svårt att komma överens om formen. Lägenheten som ligger mittemot Vasaparken kommer att ha guidade turer några dagar i månaden och dessa hålls ideellt av Astrid Lindgren-sällskapet. Dessa förbokas på Astrid Lindgrens hem.

Visningarna hålls för små grupper på max 12 personer med åldersgräns på 15 år.

Astrid Lindgren

Astrid Anna Emilia Lindgren, född Ericsson 14 november 1907 i Vimmerby, Småland. Död 28 januari 2002 i Stockholm.

Astrid blev världsberömd för sina barnböcker som sålde i 145 miljoner exemplar 2010. Böckerna har översatts till 95 språk.

Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga, Karlsson på taket, Rasmus på Luffen, Bröderna Lejonhjärta, Lotta på Bråkmakargatan, Kajsa Kavat är några av hennes kända karaktärer.

Lindgren var under senare delen av sitt liv också en betydande samhällsdebattör. I valrörelsen 1976 publicerades hennes novell Pomperipossa i Monismanien i Expressen, där hon ansåg att det var absurt att egenföretagare kunde få betala mer i marginalskatt än de tjänade.

Hon engagerade sig också för barns rättigheter, mot kärnkraften och i Djurskyddskampanjen.

Astrid Lindgren övertog Selma Lagerlöfs plats som motiv på den svenska 20-kronorssedeln den 1 oktober 2015.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.