Hör socialborgarrådet om stadens första utvärdering av sociala insatsgrupperna. Foto: Moa Ferm/SVT

Nu utvärderas stadens insatser för unga kriminella

Uppdaterad
Publicerad

Sociala insatsgrupper, SIG, har funnits i Stockholms stad sedan 2012 men det är först nu som det går att se ett första resultat av stadsdelarnas arbete med att få unga att lämna en kriminell livsstil.

– För första gången kan vi faktiskt mäta resultatet och det går bättre för de här individerna, säger socialborgarrådet Jan Jönsson (L).

Kostnaderna för stadens sociala insatsgrupper har ökat för varje år men det har inte gått att säga hur många som återgått i kriminalitet och hur många som lyckats lämna sin kriminella livsstil.

Färre misstänkta för brott

Men nu redovisar alltså staden ett första resultat för gruppen unga vuxna, 19-29 år. Under årets första halva har 108 personer varit inskrivna i SIG, 35 av dem har skrivits ut och det går att se en viss förbättring. Färre personer är misstänka för brott och fler har fått arbete, praktik eller börjat studera och skaffat egen bostad.

Men flera personer skrivs ut när de fortfarande har skulder till kriminella och är misstänka för brott.

– De som skrivs ut då har begått många nya brott och då kan vi inte stå bakom de personerna längre, säger Jan Jönsson (L).

Och det är svårt att säga för hur många som insatserna varit lyckade på lång sikt.

Även yngre ska utvärderas

Än finns ingen utvärdering av resultatet av sociala insatser för den yngre målgruppen, upp till 18 år. Den väntas i slutet av året.

Kostnaderna för sociala insatsgrupperna per år, totalt för alla stadsdelar:

2019: 19,2 miljoner

2018: 18,9 miljoner

2017: 18,46 miljoner

2016: 15,7 miljoner

2015: 9,3 miljoner

2014: 3,47 miljoner

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.