Socialborgarrådet kan nu presentera en ny vägledning för stadsdelarnas arbete med sociala insatsgrupper. Foto: Cheyma Moufid/SVT

Här är stadens plan för sociala insatsgrupperna

Publicerad

Trots att sociala insatsgrupper funnits i några utvalda stadsdelar i sex år så går det inte att säga hur många som lyckats lämna det kriminella livet. Nu har staden tagit fram riktlinjer för hur arbetet med SIG ska se ut.

Vi har tidigare rapporterat om att kostnaderna för de sociala insatsgrupperna, SIG, ökar för varje år men att det trots det saknas samlad statistik över hur många som fått hjälp i de olika stadsdelarna. Och intern kritik har riktats mot stadens avsaknad av styrning.

– Vi har jobbat med SIG i flera år utan att egentligen veta effekten av det, sa Fredrik Skoglund, avdelningschef vid individ- och familjeomsorgen i Hässelby-Vällingby, i oktober 2019.

Nu presenterar socialborgarrådet en plan för hur SIG ska styras och följas upp. Hårdare krav ställs även på de anställdas kompetens.

Hör socialborgarrådet Jan Jönsson (L) om hur han hoppas att de nya riktlinjerna ska göra så att fler lämnar kriminalitet, i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.