På torsdagen beslutade BUP KID om att höja åldersgränsen för när patienter ska kunna remitteras till deras mottagning. Beslutet kommer efter att SVT berättat att barn så unga som fyra år finns inskrivna på landets kliniker – något som oroat delar av läkarkåren.
På BUP KID finns i dag 368 patienter varav 74 var under 11 år vid vårdsökandet.
Mottagningen motiverar förändringen i intern kommunikation:
”Då bedömning av könsinkongruens- och dysfori inte kan göras innan påbörjad pubertet, bör remittering till BUP KID först göras efter 11 års ålder och när pubertet påbörjats. Inför remittering bör ärenden prioriteras där könsinkongruensen funnits under längre tid och orsakar lidande/funktionsnedsättning”.
Pekar på hjärnans utveckling
I dokumentärserien menade flera ledande experter att könsdysfori ofta försvinner i puberteten.
– Problemet med den här vården det är att man, när man behandlar, så tar man bort just den faktor som gör att det läker ut, säger Fredrik Lundkvist, specialistläkare i barnpsykiatri.
Även det har BUP KID tagit fasta på när de nu förändrar sina riktlinjer:
”Med bakgrund av att hjärnan under utveckling påverkas av könshormoner i påbörjad pubertet, är det väsentligt att ej utreda och bedöma kring könsinkongruens och eventuellt påföljande dysfori orsakad av detta förrän pubertet är påbörjad. Den könsinkongruens som ses hos många yngre barn leder inte alltid till fortsatt könsdysfori efter puberteten”.
Ingen utredning före pubertet
SVT har sökt ansvariga vid enheten för UP Forskning, utveckling och utbildning, där enheten BUP KID ingår. De har avböjt intervju, men återkommer med mejlsvar.
”Det är en intern rekommendation då vi inte påbörjar någon utredning innan puberteten”.
De menar dock att ingenting har förändrats.
Vad händer med de patienter som är under elva år och redan inskriva hos er? Ändras något?
”Nej, de barn som är inskrivna står i väntan på inträdande av puberteten”.