Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Föräldrar kom till transkliniken med sina treåringar – jag blev kallad transfob när jag försökte sätta stopp, säger ”Annelie”, överläkare i psykiatri. Foto: SV/Storyblocks

Trots varningarna – stopphormoner har getts till över 40 barn

Uppdaterad
Publicerad

Att behandla barn med stopphormoner är riskabelt – och behandlingen ska bara ges i undantagsfall. Men trots skärpta rekommendationer påbörjades hormonbehandlingen för 41 nya barn förra året, visar SVT:s granskning.

- Jag är orolig för att vi gör saken värre, säger Mikael Landén som utrett stopphormonerna.

En tvärvändning från Socialstyrelsen. Så beskrevs de nya rekommendationer som trädde i kraft i början av förra året.

Det handlar om så kallade stopphormoner, som ges till barn med könsdysfori för att stoppa pubertetsutvecklingen.

Riskerna överväger den eventuella nyttan, slog myndigheten fast. Behandlingen ska bara ges i undantagsfall till dess att forskningsstudier finns på plats. Ändå fick 41 nya patienter mellan 10-17 år stopphormoner under förra året.

”Bör vara extremt noga”

Mikael Landén, professor i klinisk psykiatri, har utrett effekterna av stopphormonerna på uppdrag av regeringen.

– Vår slutsats var att det inte finns någon evidens för att det här hjälper mot könsdysfori eller att det minskar depressiva symtom eller ångest.

Landén framhåller att det finns patienter som vården bör hjälpa med könskorrigering och att många blir hjälpta, men menar att man bör vara ”extremt noga” med vilka som får stopphormoner.

Hur många barn får stopphormoner?

SVT Nyheters granskning visar att totalt har 625 barn i åldrarna 10-17 fått stopphormoner sedan 2012.

Sedan Uppdrag granskning avslöjade en rad fall av vårdskador kopplat till behandlingen har antalet minskat. Förra året stod totalt sett nästan 200 barn på årsförskrivningar.

”Kan ges i undantagsfall” 

På den största kliniken i Sverige, Bup Kid, behandlades 51 barn med stopphormoner i höstas. Louise Frisén, överläkare vid kliniken, vill inte ställa upp på en tv-intervju. På telefon säger hon till SVT att det är en ”tolkningsfråga” om det finns evidens för metoden.

På hennes klinik har 13 patienter remitterats för pubertetsstoppare bara i år.

Varför fortsätter ni att ge stopphormoner trots att det kan ge irreversibla konsekvenser?

”BUP KID, i samverkan med barnendokrinologen på Astrid Lindgrens Barnsjukhus, utgår ifrån Socialstyrelsens Kunskapsstöd som säger att pubertetshämmande medicinering kan ges i undantagsfall om ett antal kriterier är uppfyllda”, skriver pressavdelningen på Bup Kid.

Här kan du se dokumentärserien “Transkriget – tänk om ni har fel”.

Så många får stopphormoner i Sverige

Sedan 2012 har 625 barn med diagnostiserad könsdysfori behandlats med stopphormoner, enligt statistik från Socialstyrelsen som SVT tagit fram.

I maj 2021 blev Karolinska universitetssjukhuset den första kliniken i Sverige att stoppa användningen av stopphormoner.

Sedan dess har ungefär 50 nya barn om året behandlats med stopphormoner.

I februari 2022 beslutade Socialstyrelsen att skärpa sina rekommendationer för behandlingen.

Samma år tillkom 41 nya patienter.

Forskningsöversikter har slagit fast att det inte finns något vetenskapligt stöd för att nyttan med medicinsk behandling vid könsdysfori överväger risken.

Från 2024 ska de befintliga sex könsdysforiklinikerna i landet slås ihop till tre och vården ska bedrivas som nationell högspecialiserad vård, vilket bland annat innebär högre krav på uppföljning och att säkra tillgängligheten.

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.