• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT/Stockholms stad skärmdump

Ny karta: Så bra funkar solceller på ditt tak

Uppdaterad
Publicerad

Nu finns det en ny karta som täcker in nästan hela Stockholms län där det går att se hur bra varje tak passar för solfångare och solceller.

solkartan går det att se hus för hus hur bra förutsättningarna är för att använda solfångare och solceller. Varje tak är markerat med en färg, som visar lämpligheten på en skala mellan strålande och tveksam. Kartan bygger på höjd- och väderdata.

– I det här verktyget så kan man även gå vidare och se ungefär hur många kilowattimmar, både solel och solvärme, man kan producera på sitt tak, säger Malin Lindstaf, projektledare på Stockholms stad.

Ökat intresse

Tidigare har det funnits en karta för Stockholms stad och några till kommuner, men nu har man byggt en ny karta med ytterligare 21 kommuner i Stockholmsregionen. Anledningen är att man märkt av ett ökat intresse för solenergi.

– Vi får väldigt många frågor om solenergi och många är inledande frågor om ens tak passar för solenergiproduktion, säger Malin Lindstaf.

Stockholmaren Stefan Boberg säger till SVT Nyheter om kartan att han tycker att det är en väldigt smart idé.

– Det kommer jag nog att använda till mitt sommarställe, där kommer jag nog att fixa lite solenergi, säger Stefan Boberg.

Men alla tak är inte lika bra.

Så vilka är de optimala förutsättningarna?

– Ett direkt söderläge och en lutning på ungefär 30-45 grader. Då kan du få ut som mest solenergi per år, säger Malin Lindstaf.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.