Linnéa Iversen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Linnéa Iversen märkte hur hon ifrågasattes efter husköpet i Åkersberga. ”Jag tror jag bröt en norm när jag varken planerade för familj eller barn”, säger hon. Foto: SVT

Linnéa, 32, bor ensam i hus – villadrömmen stark bland vuxna utan barn

Uppdaterad
Publicerad

Egen villa förknippas ofta med traditionellt familjeliv och barn. Men husdrömmarna visar sig även vara starka bland de utan barn, enligt en ny rapport från Mäklarsamfundet.

– Något förvånande är att en stor andel av de frivilligt barnfria helst bor i villa, säger Oskar Öholm vd på Mäklarsamfundet.

Mäklarsamfundet har i en ny rapport om bostadsmarknaden undersökt om efterfrågan på större lägenheter och framför allt villor kommer förändras när det föds allt färre barn. Och resultatet är inte som man kanske skulle kunna tro att de barnfria helst bor centralt i en lägenhet, i storstaden.

Villadrömmen stark

Drygt 1 000 personer tillfrågades i studien. 42 procent av de frivilligt barnlösa svarade att villan är den bostadstyp de helst vill bo i. Även bland de med barn och de som ville ha barn rankades villan högst, 61 procent valde den boendeformen.

– Det här visar ju att efterfrågan på småhus och villor kommer att vara hög även i en framtid där det föds betydligt färre barn, säger Oskar Öholm.

mäklarsamfundet och ett villaområde

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För den yngre generationen är villan en väldig tydlig frihetssymbol och trygghetssymbol som många vill ha, säger Mäklarsamfundets vd Oskar Öholm. Se mer i videon. Foto: Sanna Lüning/SVT

”Inte grosshandlarvillor som efterfrågas”

Mäklarsamfundet pekar på att det under en längre tid har, som andel av det totala byggandet, byggts få småhus och större lägenheter. De varnar för risken att bostadspolitiken kör i diket om nya bostäder planeras utifrån att barnlösa vill bo centralt i lägenhet. Istället menar de att villor i allt högre grad kommer efterfrågas av par med god hushållsekonomi som inte belastas av ett eller flera barn.

– Det är ju inte stora grosshandlarvillor som efterfrågas, utan mindre småhus eller kedjehus som kanske behöver byggas för att möta efterfrågan bland barnfria i tillväxtregionerna, säger Oskar Öholm.

Rörligheten i småhusboendet väntas också bli mer stagnerad när den åldrande delen av befolkningen, som etablerat sig i småhusboendet bor där längre, enligt rapporten.

Utveckling barnafödande

Fyra drivkrafter till varför färre barn föds

Det finns fyra drivkrafter varför personer i fruktsam ålder avstår barn : livsstil, ekonomi, osäker omvärld samt psykisk och fysisk ohälsa, enligt rapporten som också analyserat demografisk statistik.

Om den negativa trenden i fruktsamheten i Sverige fortsätter fram till 2030 förväntas antalet nyfödda vara mellan 25-27 procent lägre i samtliga storstäder perioden 2024 – 2040 jämfört med utvecklingen mellan 2010-2023

Källa: Mäklarsamfundet

Så gjordes rapporten

Rapporten är baserad på genomlysning av forskning, en enkätstudie med 1 028 svar,

Rapporten innehåller förutom en enkätstudie med 1 028 deltagare också djupintervjuer med ett tiotal personer i åldern 28 till 38 år som antingen skjutit upp barnafödandet eller valt ett barnfritt liv samt analys av offentlig demografisk statistik.

Mäklarsamfundet har sammanställt rapporten tillsammans med konsultbolaget Juni Strategi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.