Bakom den globala strejken står ungdomsrörelsen Fridays for future, som inspirerats av Greta Thunbergs sittstrejker utanför Sveriges riksdag under sommaren 2018.
Enligt Fridays for future kommer klimatstrejker att hållas i 119 länder och i över 1623 städer världen över. Bara i Sverige kommer det vara minst 100 strejker. Under den förra klimatstrejken, som hölls den 15 mars i år, deltog 1,8 miljoner människor runt om i världen, enligt organisationen.
Strejkar varje fredag
En av de skolelever som kommer demonstrera är Isabelle Axelsson, 18, som går på Södra Latins gymnasium. Hon brukar själv klimatstrejka på Mynttorget i Gamla stan varje fredag.
– Skolan var negativt inställd till det från början och jag har lärare som ogillar det, men de har börjat anpassa sig. Lärarna förstår vad jag gör och varför jag gör det. De respekterar det, även om de hellre skulle se att jag var i skolan, säger Isabelle Axelsson till TT.
– Jag gör fortfarande allt skolarbete, men jag pluggar ikapp på lördagarna.
TT: Känns det som att ni får er röst hörd?
– Ja, jag tycker att vi får vår röst hörd. Fler intresserar sig för klimatfrågan, även de som tidigare inte tyckte att det var viktigt. Samtidigt är inte politikerna tydliga med vad de gör för klimatet, därför är det viktigt att vi gör det här, svarar Isabelle Axelsson.
Fakta: De deltar i klimatstrejken i Stockholm
Klockan 12.00 kommer en marsch att genomföras i Stockholm, den kommer att gå från Humlegården till Kungsträdgården.
Klockan 13.00 startar programmet på scenen i Kungsträdgården. Då kommer bland annat Greta Thunberg och klimatforskarna Douglas Nilsson och Frida Bender från Bolin centre for climate research att hålla tal. Artisterna Astrid S, Molly Sandén, Jireel, Lamix, Danny Saucedo och Annika Norlin kommer att göra liveframträdanden.
Källa: Fridays for future