Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur lungkapaciteten testas i klippet ovan – och hör professor Erik Mélen ge sina främsta tips till boende i innerstan för att minska exponeringen av förorenad luft. Foto: Helena Yohannes Magnusson/SVT

Ny studie: Dålig luft höjer risken för postcovid

Publicerad

Unga vuxna som bor i Stockholms innerstad löper närmare 30 procent högre risk att drabbas av postcovid, som även kallas långcovid, på grund av höga halter av luftföroreningar. Det visar en ny studie av Karolinska institutet.

– De här resultatet tycker vi är väldigt viktigt och vi måste förstå att exponering har potentiellt flera negativa hälsoeffekter, säger Erik Mélen, professor på Karolinska institutet.

Studien är en del av det så kallade BAMSE-projektet, där omkring 4 000 småbarn födda i Stockholms län mellan åren 1994 och 1996 ingår. Barnen, som idag är närmare 30 år, har sedan ung ålder svarat på frågor och fått sin lungkapacitet mätt. Samtidigt har forskarna inhämtat halter av luftföroreningar vid deras bostadsområden. Av dessa deltagare var det drygt 750 stycken som haft bekräftad covid som ingick i studien om postcovid.

Barns lunghälsa påverkar vuxenlivet

En tidigare studie från BAMSE-projektet har visat att barns lunghälsa påverkar lungkapaciteten och risk till vidare sjukdomar som vuxen. I studien fann forskarna även ett samband mellan sämre lunghälsa och luftföroreningar vid hemmet. Studien visade också förbättringar på barnens lunghälsa på platser i Stockholm där föroreningarna minskat.

– Även låga nivåer har potentiellt negativa effekter, så genom att fortsätta sänka halterna får vi en rad positiva hälsoeffekter, säger Erik Mélen.

I Stockholm har luftföroreningarna minskat överlag med nästan 40 procent sedan tidigt 00-tal.

I klippet: Hör Erik Mélen berätta vilka andra sjukdomar sämre lungkapacitet ökar risken för.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.