Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunpolitiker har makten att godkänna eller avvisa bygglov i sin kommun. Foto: Mickan Mörk/TT

Ny studie: Lokalpolitiker gynnar egna bostadsområden

Uppdaterad
Publicerad

Lokalpolitiker tenderar att flytta impopulära byggprojekt till områden där de själva inte bor. Något som kan få konsekvenser för jämlikheten i en kommun. Det visar en ny studie från Stockholms universitet.

Bor du granne med en kommunpolitiker? I så fall är det mindre sannolikt att det kommer byggas flerfamiljshus i närheten av dig. Gör du inte det är risken högre så att du istället får samsas med lyftkranar och byggarbetare i närområdet.

– Det är tydligt att politiker placerar nya, impopulära byggprojekt i områden där de själva inte bor, säger Olle Folke, professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet, tidigare Institutet för social forskning vid Stockholms universitet, och en av de forskare som ligger bakom studien

Slår mot jämlikhet

I studien har man kunnat konstatera att politiker brukar bo i välbärgade områden. Det gäller för både höger- och vänsterpolitiker, men högerpolitiker bor i lägre utsträckning i områden med låginkomsttagare och utrikesfödda.

Det riskerar att skapa mönster där redan välbärgade områden skyddas, samtidigt som mindre välbärgade områden får en högre belastning.

Flera förklaringar

Enligt forskarna kan det finnas flera olika anledningar till att det blir så. Bland annat kan det bero på att politikerna har bättre kännedom om hur projekt skulle påverka deras egna områden. Det kan också bero på att politikerna vill skydda priset på sina bostäder, eller vill undvika kritik från sina grannar, menar forskarna.

Forskarna har undersökt kommuner där styret vunnit med en liten marginal, det vill säga ungefär 40 procent av landets kommuner. I de fallen har det godkänts ungefär 10 procent färre flerfamiljshus i närheten av politiker från styret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.