Enligt den nya studien, som publiceras i Nature Communications i dag, har 2 149 personer som arbetade på Danderyds sjukhus under pandemin testats för SARS-CoV-2 antikroppar. Syftet med studien är att undersöka immunförsvaret över tid, men vid en ögonblicksbild i våras fann man att hela 19,1 procent av de anställda hade antikroppar mot viruset, vilket innebär att de burit smittan.
Danderyds sjukhus VD Yvonne Haglund Åkerlind säger att man fortlöpande haft kontakt med de andra akutsjukhusen i Stockholm och att situationen troligen varit likadan i hela regionen.
– Vi har följt Folkhälsomyndighetens och Smittskydd Stockholms riktlinjer, säger hon. Vi byggde på den kunskap som vi hade så.
En viss andel av den smittade vårdpersonalen hade inte arbetat med covid-sjuka, men har alltså ändå smittats.
Ett överraskande fynd är att även om 13 procent av personalen som hade antikroppar uppger att de haft allvarliga symptom säger hela 78 procent att de bara känt milda symptom – framförallt smak- och luktbortfall.
Inte några symptom
Nio procent uppger att de inte haft några symptom alls, utan jobbat på som vanligt.
I studien pekar artikelförfattarna på flera faktorer som de menar kan ha bidragit till smittspridningen på sjukhuset.
Bland annat påpekas bristen på tester – varken nyinskrivna patienter eller personal testas regelmässigt för SARS-CoV-2. Det är bara när det finns en uttalad misstanke om att någon är sjuk i just covid-19 som detta sker.
– Vi bör screena alla patienter som läggs in, säger Charlotte Thålin, som själv är läkare på Danderyds sjukhus och ansvarig forskare bakom studien. Skulle en 80-årig svårt leversjuk man läggas in testas han inte och hamnar med andra patienter och personal som inte screenats för covid.
I dag görs ingen sådan screening, men det kan bli aktuellt senare i höst, säger VD Yvonne Haglund Åkerlind.
-Testningsfrågan är högst upp på agendan i Region Stockholm nu, men vi har en testkapacitet vi måste ta hänsyn till också.
Smittades personalen på sjukhuset?
Den vetenskapliga studien av antikropparna hos vårdpersonalen ger inget säkert svar på var de drabbade hade smittats. Men artikelförfattarna lyfter fram några argument som talar för att många verkligen smittades på jobbet och inte på vägen dit eller hemma.
- Vid tillfället för mätningen av antikroppar (14 april-8 maj 2020) var förekomsten av antikroppar hos andra personer som testades i Stockholms län drygt sju procent. Bland de som testades i personalen på Danderyds sjukhus var siffran alltså mycket högre – 19,1 procent.
- Personal som hade direktkontakt med patienter hade i högre grad antikroppar (21 procent) än personal som inte hade några patientkontakter (9 procent – alltså bara är ett par procent högre än vad andra testade stockholmare hade vid den här tidpunkten).
- I den personalgrupp som vårdat COVID-patienter var andelen som hade antikroppar allra högst och ju närmare patientkontakt man hade desto större andel hade antikroppar. Undersköterskor och sjuksköterskor var de yrkesgrupper där allra flest hade antikroppar vid mätningen under våren.
Källa: Folkhälsomyndigheten och Nature Communications