Sjukvårdspersonal går genom ett rum där annan vårdpersonal sitter vid datorer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kan den nya akuten på Karolinska i Huddinge ta emot 20 000 fler patienter per år med samma bemanning? Hör verksamhetschefen svara och följ med på en rundtur. Foto: Tommy Bergman/SVT

Nya akuten på Karolinska i Huddinge öppen

Publicerad

Nu är den nya akutmottagningen på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge öppen. Här kan 70 000 patienter per år få vård. Men trots en ökad kapacitet blir det inte mer personal.

Den nya vuxenakuten öppnade på tisdagen, med större lokaler och fler patientrum som är anpassade efter dagens medicintekniska utrustning.

Den gamla mottagningen har varit i drift i nästan 40 år med en kapacitet på drygt 50 000 patienter årligen. Men patientflödet har ökat sedan starten och den nya mottagningen ska nu kunna ta emot betydligt fler patienter.

Ny barn- och närakut byggs

Den gamla akuten kommer att rivas och byggas om för att inhysa barn- och närakut.

Kostnaden för den nya vuxenakuten är 120 miljoner kronor. Men då renoveringen innefattar även barn- och närakuten och en ny ambulanshall blir den totala kostnaden cirka 331 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.