Naturvårdsverket har skickat ut ett förslag på remiss som upprör styret i Region Stockholm, som menar att myndigheten bara bryr sig om ett miljöproblem och blundar för andra.
– Under senare år har det blivit allt svårare att återanvända byggmassa då kommun efter kommun har skärpt sina krav angående sulfidhaltigt berg. Vi vill att massorna kan användas cirkulärt för att minska transporter som är dåligt för miljön, säger Gustav Hemming (C), ordförande i Regionstyrelsens infrastruktur- och regionplaneringsutskott.
Sulfid från berg kan spridas i vattnet
Just i Stockholm är den bergart som kan avge sulfider ganska vanlig. Naturvårdsverket pekar på risken för läckage till vatten som vid tidigare fall lett till bland annat fiskdöd.
Sulfidberg som från kommer från byggen och sprängningar kan nämligen oxidera och svavelsyra läcka ut i miljön så att vatten förgiftas.
– I många fall kan man återanvända berget, men man måste undersöka det innan. Om man menar man att det är ofarligt och kan användas, så är det ändå så att verksamhetsutövaren, i detta fall Region Stockholm, har bevisbördan för att det inte kommer att läcka ut farliga ämnen i miljön, säger Mats Fröberg, handläggare på Naturvårdsverket i Stockholm.
I remissvaret begär Region Stockholm att Naturvårdsverket tar större hänsyn till alla miljökonsekvenser som deras regler om återanvändning av byggmassa skapar.