två grävskopor arbetar med jordhög inne i Stockholms stad, höga hus bakom

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Region Stockholm delar inte Naturvårdsverkets syn på hur byggmassor kan renas för att återanvändas. Foto: Janerik Henriksson/TT, SVT

Nya avfallsregler upprör Region Stockholm: ”Svårare att återanvända byggmassa”

Publicerad

Region Stockholm tycker att Naturvårdsverket tänker i ”stuprör” när myndigheten föreslår nya regler för hur bergmassa från tunnelbyggen och annat ska få återanvändas för nya byggen på grund av risk för sulfidutsläpp.

Naturvårdsverket har skickat ut ett förslag på remiss som upprör styret i Region Stockholm, som menar att myndigheten bara bryr sig om ett miljöproblem och blundar för andra.

– Under senare år har det blivit allt svårare att återanvända byggmassa då kommun efter kommun har skärpt sina krav angående sulfidhaltigt berg. Vi vill att massorna kan användas cirkulärt för att minska transporter som är dåligt för miljön, säger Gustav Hemming (C), ordförande i Regionstyrelsens infrastruktur- och regionplaneringsutskott.

Sulfid från berg kan spridas i vattnet

Just i Stockholm är den bergart som kan avge sulfider ganska vanlig. Naturvårdsverket pekar på risken för läckage till vatten som vid tidigare fall lett till bland annat fiskdöd.

Sulfidberg som från kommer från byggen och sprängningar kan nämligen oxidera och svavelsyra läcka ut i miljön så att vatten förgiftas.

– I många fall kan man återanvända berget, men man måste undersöka det innan. Om man menar man att det är ofarligt och kan användas, så är det ändå så att verksamhetsutövaren, i detta fall Region Stockholm, har bevisbördan för att det inte kommer att läcka ut farliga ämnen i miljön, säger Mats Fröberg, handläggare på Naturvårdsverket i Stockholm.

I remissvaret begär Region Stockholm att Naturvårdsverket tar större hänsyn till alla miljökonsekvenser som deras regler om återanvändning av byggmassa skapar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.