Turerna kring resursskolorna i Stockholms stad har varit många. Sedan utbildningsförvaltningen blivit hårdare i sina bedömningar om tilläggsbelopp för barn med särskilda behov har bidragen till skolorna minskat.
Några som drabbats av den minskade ersättningen är Lunaskolornas två privata resursskolor i Bromma och i Kärrtorp. Som SVT berättade i fredags ska skolorna lägga ner till sommaren och ungefär 100 elever tvingas byta skola.
– Lagstiftaren tillåter inte oss att betala ut mer, sa då Stockholms stads skolborgarråd Isabel Smedberg-Palmqvist (L) till SVT.
Men tre dagar senare kommer nya bud. Majoriteten i Stockholms stad gör nu en stor satsning på särskilt stöd för skolelever och skjuter till 170 miljoner kronor för nästa år. Pengarna ska gå till både resursskolor, fristående skolor och kommunala skolor.
”Ett steg i rätt riktning”
Niklas Ahlström, styrelseordförande för Utvecklingspedagogik som äger Lunaskolorna, välkomnar beskedet om nya ekonomiska förutsättningar och ser positivt på att det riktas till elevgruppen, oavsett huvudman och skola.
– Det är ett steg i rätt riktning, säger Niklas Ahlström.
Hur de två resursskolornas framtid påverkas av beskedet är ännu inte klart.
– Vi ska sätta oss nu och analysera det här innan vi vet vad det innebär för oss. För oss är det viktigt att det är en lösning som håller över tid
Fakta om satsningen
- Ny ersättning om 75 000 kr för alla elever i särskilda undervisningsgrupper Ett nytt grundbelopp införs som gäller för alla elever som placeras i särskilda undervisningsgrupper. Beloppet om 75 000 kr per år gäller för alla elever som får minst 75 procent av sin undervisning i en särskild undervisningsgrupp.
- Höjt strukturbidrag med 20 000 per elev Strukturbidraget, som infördes 2019 för att kompensera resursskolorna för deras högre grundkostnad då de enbart tar emot elever i behov av särskilt stöd, höjs med 20 000 kr per elev till totalt 100 000 kr per elev. Detta betalas ut till alla stockholmselever som går i en skola som begränsar sitt mottagande till elever i behov av särskilt stöd, så kallade resursskolor.
- Alla beviljade belopp höjs med 25 procent De tilläggsbelopp och verksamhetsstöd som beviljas höjs med en faktor om 25 procent.
- Totalkostnaden uppgår till 170 mnkr för 2022 Höjningen av beviljade belopp beräknas kosta 46 miljoner kronor, höjt strukturbidrag till resursskolor beräknas kosta 12 miljoner kronor och grundbeloppet per elev i särskild undervisningsgrupp beräknas kosta 112 miljoner kronor.
HÄR kan du läsa mer om satsningen.