• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Vårdpersonal under invigningen av Nya Karolinska och en sjukhussal. Foto: TT

Nya Karolinska: Sveriges främsta traumakirurger står utan patienter

Uppdaterad
Publicerad

Nya Karolinska sjukhuset i Solna är flaggskeppet i svensk sjukvård. Hela sjukhuset är byggt för att behandla bara de svåraste fallen. Men sedan den lilla intensivakuten ersatte den stora akuten den första maj står i stället Sveriges främsta traumakirurger till stora delar utan patienter.

– Nu är det sommar. Man tar ut motorcyklar, är ute med hästar, och slåss mer ute. Det är den period då det blir flest traumafall. Men i stället har vi mindre att göra än tidigare, säger Louis Riddez, överläkare och medicinskt ansvarig för Traumacentrum vid Karolinska sjukhuset.

Traumacentrum har sedan tio år tillbaka tagit de svårast skadade i hela Stockholms län. På Karolinskas hemsida beskrivs Traumacentrum som en verksamhet som ”saknar motstycke i Sverige.”

Nya Karolinska sjukhuset

Farligt att bara rulla tummarna

Men nu varnar Louis Riddez för att traumakirurgerna blir sämre på sitt jobb.

Louis Riddez är orolig över att traumakirurgerna står utan patienter. Foto: TT/Kristina Lagerström

– Om vi bara går och rullar tummarna och får några enstaka fall då och då blir ju vi sämre än alla andra kolleger till slut. Man måste träna hela tiden, annars blir man ringrostig. Då kanske det inte ens är så bra att patienterna kommer till oss längre, säger Louis Riddez.

Intensivakuten ska bara ta en femtedel så många patienter som den gamla, större akuten på Karolinska, och bara de allra sjukaste och mest skadade. Resten ska till andra sjukhus i Stockholm.

Men enligt Louis Riddez hamnar även svårare traumafall på andra sjukhus när ambulanspersonalen försöker följa reglerna för vilka patienter som är tillåtna på intensivakuten. Därmed får både intensivakuten och traumacentrum på Karolinska väldigt få patienter.

Samtidigt rapporteras om överfulla akutmottagningar på de andra sjukhusen.

Förnekar att man gjort fel

Men Stockholms hälso- och sjukvårdslandstingsråd Anna Starbrink (L) tycker inte det var fel tänkt med intensivakuten på Nya Karolinska.

– Nej jag tycker inte det. Jag tycker det är rätt och riktigt att vi gör ett sjukhus som är högspecialiserat, och att det då är just rätt patienter som får komma dit, säger Anna Starbrink.

Hur ser du på att inte ens alla traumapatienter kommer till Karolinska när det är där de bästa kirurgerna i landet finns?

– Ja, jag tycker att vi ska använda resurserna på bästa sätt, och är det så att vi ser att det behövs en omställning där något fler traumapatienter ska komma till Karolinska så är vi helt öppna för att göra en sådan förändring också, säger Anna Starbrink.

Att personalen har tillräckligt med arbetsuppgifter tycker hon samtidigt är sjukhusledningens ansvar.

Sjukhusledningen säger i en kommentar till SVT Nyheter att många av traumakirurgerna även arbetar som tarmkirurger till vardags, och att man utvecklar samarbete med akutkirurgin på Huddinge sjukhus och med försvaret.

Oro för verksamheten

Men Louis Riddez menar att det inte är så lätt att ersätta det inflöde av patienter som kommer med en normal akutmottagning.

– Vi får väl vänta över sommaren och se hur det utvecklas, men jag känner en stark oro över verksamheten, säger Louis Riddez.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya Karolinska sjukhuset

Mer i ämnet