– Vi föräldrar är mycket nöjda. Det är ju bra att man har riktlinjer för nya förskolor. Men här har man verkat i över 20 år på ett bra sätt och så plötsligt duger det inte, hur tänker man då på barnens bästa, undrar Lina Bäckström.
– Man önskar ju att de skulle ta hänsyn även till den väl fungerande pedagogiken.
Förskolan Grus och bus i Stureby växte fram ur en kommunal förskola 1993 och under åren har det varit uppemot 60 barn. Stockholms stad har betalat ut pengar för barnen och godkänt verksamheten i olika inspektioner genom åren.
Men snart blir det bara 45 barn på förskolan efter ett beslut i utbildningsnämnden och det kan tvinga personalkooperativet att stänga förskolan.
Ingen lag som tvingar
Orsaken är nya riktlinjer som Stockholms stad har tagit fram de senaste åren på 7,5 kvadratmeter per barn på förskolorna. Men det finns ingen lag som tvingar Stockholms stad att ha den här riktlinjen.
– Det är stora pengar vi förlorar. Om beslutet på 45 barn gäller måste vi börja med att säga upp två anställda och vår kock. Vi får börja med catering istället. Vi kommer ha sämre kvalitet på verksamheten. Kvarstår gör ju samma lokalkostnad som tidigare. Risken är stor att förskolan inte kommer bära sig ekonomiskt och vi tvingas stänga, säger förskolechefen Rebecca Lindman.
Föräldrar och personal menar att eftersom staden under många år har betalat ut pengar till 60 barn och en väl fungerande verksamhet borde man inte sätta käppar i hjulet nu.
Syskonen drabbas
Och Lina Bäckströms familj drabbas redan till hösten när lillasyster Ebba inte kommer kunna få plats på Grus och Bus där hennes son går idag, då förskolan måste minska barnantalet.
Grus och bus har överklagat utbildningsnämndens beslut till förvaltningsrätten, och den ger Stockholms stad rätt. Domen pekar på stadens riktlinjer, hänvisar till ett gammalt tillstånd från 90-talet, att lokalerna helt enkelt är för små för antalet barn som finns där i dag – och därmed anses kvaliteten på verksamheten inte bra.
Nu försöker förskolan med en ny ansökan som gäller 54 barn, istället för 60 barn. Även den ansökan har fått nej i utbildningsnämnden och är nu överklagad till förvaltningsrätten.
Och det var just i samband en ansökan till utbildningsförvaltningen för att uppdatera tillståndet som situationen uppdagades.
”Såna är reglerna”
– Såna är reglerna att vi är skyldiga att göra en prövning när man vill omvandla det här. Det är också så att de reglerna som fanns när den här förskolan fick sitt godkännande har utvecklats och förändrats i syfte att ännu bättre motsvara det som är bäst för barnen, genom erfarenhet, politiska inriktningar, forskning osv, säger enhetschef Anna Rydin på utbildningsförvaltningen.
– Vi förstår att det ställer till lite stök för de här familjerna, men vi har det här riktvärdet för att det ska bli likvärdigt för alla förskolor i staden. Att alla barnen ska ha rätt till en god kvalitativ förskola. De familjer där det är viktigt att ha barnen på samma förskola de får ställa sig i kö till en annan förskola där båda barnen kan gå på sikt, säger Anna Rydin.