• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Polis Maria Därth tittar in i kameran utanför polishuset i Stockholm

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör polisen Malin Därth från bedrägerisektionen om hur de använder den nya förverkandelagen. Foto: Tim Waage/SVT

Efter nya lagen: Bil för halv miljon tagen i beslag

Uppdaterad
Publicerad

Den 8 november trädde den nya förverkandelagen i kraft, vilket innebär att polis kan beslagta föremål utan tydlig misstanke om brott. Hittills har 39 beslag gjorts i Sverige, varav fyra i Stockholm, med stöd av den nya lagen.

– Vi vill komma åt den kriminella ekonomin, och därmed de kriminella som befinner sig högre upp i nätverken, säger Malin Därth, regionala utredningsenheten.

Smycken, kläder, klockor och bilar är bara några av de föremål som polisen nu kan beslagta utan tydlig brottsmisstanke. Förut krävdes misstanke om brott, men nu räcker det med att polisen anar att en persons tillgångar inte står i proportion till personens inkomst. Sedan är det upp till åklagare att pröva beslagen i domstol innan de förverkas.

Redan fem dagar efter att lagen trätt i kraft så har 39 beslagsärenden gjorts i Sverige. Fyra av dessa har skett i Stockholm där bland annat en bil värd en halv miljon kronor tagits om hand av polis.

Kritiserats av JO

Lagen har fått kritik av bland annat Justitieombudsmannen som varnat för bristande rättssäkerhet ifall beslag görs på lösa grunder.

Hör polisens svar på kritiken i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.