SVT har i flera delar granskat hemförlossningarna i Stockholms län, både inom privat och offentlig vård. Socialstyrelsen har hittills inte haft några rekommendationer kring hemförlossningar.
– Det finns regioner som överväger att erbjuda det för sina invånare, så vi ser att det finns ett behov av vägledning, säger Thomas Lindén.
”Finns inte stöd”
I de nya riktlinjerna, som tagits fram tillsammans med flera experter, konstaterar myndigheten att hemförlossningar inte tillför tillräckligt mycket för att uppväga kostnaden.
– Det är helt enkelt bättre att lägga resurser på patienter med svårare tillstånd.
Socialstyrelsen anser att hemförlossning är patientsäkert för en selekterad grupp utifrån vissa kriterier. Men när det gäller privata hemfödslar, som assisteras av barnmorskor helt utanför sjukvårdens inblandning, säger myndigheten nej.
– Det är inte rekommenderat på någon nivå. Det finns inte stöd för att det skulle vara en säker metod.
Lämnade in jävsdeklaration
Av rapporten framgår att Mia Ahlberg, tillförordnad verksamhetschef för Graviditet och förlossning på Karolinska universitetssjukhuset, varit ordförande i prioriteringsgruppen. Det innebär att hon lett arbetet med att bedöma vilka vårdformer som ska prioriteras högst när man fördelar resurserna. SVT:s granskning visar samtidigt att Ahlberg varit drivande i att genomföra och försvara hemförlossningarna i Karolinskas regi.
Ahlberg har lämnat in en jävsdeklaration som godkänts av Socialstyrelsen.
– Jag har inga ”personliga intressen inom hemförlossning” men eftersom verksamheten jag ansvarar för erbjuder hemförlossningar och jag deltagit i den offentliga diskussionen om dessa så beslutade jag i samråd med Socialstyrelsen att jag inte skulle delta när den frågan diskuterades och prioriterades, skriver Mia Ahlberg i ett mejl till SVT.
SOCIALSTYRELSENS NYA RIKTLINJER
Planerad barnmorskeassisterad hemförlossning bedöms vara aktuellt för vissa gravida med okomplicerad graviditet som har fött barn tidigare.
Rekommendationen gäller enbart planerade hemförlossningar där två barnmorskor assisterar den födande, i samarbete med den sjukhusbaserade förlossningsvården.
Enligt rapporten tyder forskningsunderlaget på att det inte är någon skillnad i risk för död, vitalitetspoäng eller neonatalvård vid en hemförlossning som är välintegrerad med sjukvården och där den födande uppfyller kriterierna, jämfört med en sjukhusförlossning. Man uppger dock att resultaten har låg tillförlitlighet på grund av forskningens upplägg och utformning.
Det finns ingen visad skillnad i risk för död, låg APGAR-poäng eller neonatalvård, jämfört med sjukhusförlossning. Det vetenskapliga underlaget är otillräckligt för att bedöma risken för stor blödning efter förlossningen, men risken för allvarliga förlossningsbristningar kan vara mindre.
Källa: Socialstyrelsen