Ida är en avhoppare som nu använder sina sociala medier för att prata om sin uppväxt inom trossamfundet. Där hon också fått kontakt med flera andra som funderar på eller har valt att lämna.
– När barn växer upp och hittar ut på, i deras värld ”förbjudna kanaler”, sociala medier så har de lättare att lämna. Och det pågår en sorts massflykt av unga avhoppare över världen, säger Jenny Küttim.
Jehovas vittnen har valt att inte medverka men skriver att de själva inte ser någon massflykt av unga.
Indraget statsbidrag i Norge: ”Psykiskt våld”
Den 4 mars beslutade norska staten att sluta ge Jehovas vittnen statsbidrag och de får inte längre vara ett registrerat trossamfund. Enligt domen är anledningen den religiösa praxis som finns kring att utesluta och frysa ut barn som bryter rörelsens regler. Staten argumenterar för att denna praxis utgör ”psykiskt våld och negativ social kontroll”.
– Den norska staten är väldigt tydliga med att det inte är förenligt med norsk demokrati att utöva social isolering eller kontroll av barn, för unga har också yttrandefrihet, säger Jenny.
I Sverige fick Jehovas vittnen statsbidrag för första gången 2021 efter att ha vunnit en lång tvist mot regeringen, som tidigare nekat trossamfundet statsbidrag, bland annat eftersom de uppmanat medlemmar att inte rösta i val.
Organisationsbidraget betalas ut kvartalsvis. Hittills i år har Jehovas vittnen i Sverige fått 915 608 kronor i organisationsbidrag, enligt Myndigheten för stöd till trossamfund.