Nya Victoriaslussen invigd – ska skydda hela Mälaren

Uppdaterad
Publicerad

Det enorma bygget av Slussen fortsätter i några år till, men nu är en viktig del i nästan klar. Under onsdagen fick nya Victoriaslussen som ska skydda dricksvattnet i Mälaren och minska risken för översvämningar officiellt sitt namn. Givetvis av kronprinsessan Victoria som också fick öppna den nya slussluckan.

Vattenanläggningen i nya Slussen kommer att bestå av två så kallade avbördningskanaler och en slusskanal för båtar. Det är avbördningskanalerna som reglerar Mälarens vattennivå genom att släppa ut vatten i Saltsjön och därigenom minskar översvämningsrisken i bland annat tunnelbanan, men också i hela Mälardalen.

Den nya Victoriaslussen som invigdes av sin namne kronprinsessan ska när den är klar kunna släppa ut 1 400 kubikmeter vatten i sekunden. De tidigare slussarnas kapacitet var på 300 kubikmeter per sekund.

Så här är det tänkt att se ut när det är klart. De två ”bassängerna” är det som kallas avbördningskanaler, och mellan dem ligger slusskanalen där båtar ska kunna slussas mellan Mälaren och Saltsjön. (Bilden är ett montage.) Foto: Foster+Partner/DBox

Under onsdagen öppnade kronprinssesan Victoria luckan till den ena avbördningskanalen. Den andra är ännu inte klar. Slusskanalen för båtar räknar man med ska öppna år 2025. Då kommer 16 000 båtar kunna slussa där varje år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.