Förutom att råttorna sprider sjukdomar och riskerar att gnaga sönder exempelvis elkablar menar Liberalerna att råttorna ”luktar illa” och ”bidrar till en känsla av otrygghet och obehag”.
”Problemet är stort”
På Anticimex håller man med om att råttorna är ett problem i Stockholm.
– Problemet är stort. De skadar material, underminerar mark, orsakar kortslutningar och biter sönder rör. Det finns också en smittorisk, bland annat sjukdomar som kan drabba oss människor. Det kan även bli andra problem som att människor inte vill vistas där råttorna är och då kan det påverka ekonomiskt, säger Håkan Kjellberg skadedjursexpert på Anticimex.
Använder otillåtet bekämpningsmedel
Stockholms stad införde senast i november råttsäkra papperskorgar och fram till i maj har man fått godkänt att använda ett starkare, egentligen otillåtet, bekämpningsmedel för att få bukt med råttorna.
LLäs mer: Otillåtet gift ska döda stadens råttor
Liberalerna föreslår att ”om inte fullgott alternativ till råttbekämpningsmedel finns tillgängligt i maj, söka fortsatt dispens för det bekämpningsmedel vars nuvarande dispens löper ut i maj” och att man ska ta fram en informationskampanj om hur invånarna ska hantera sitt matavfall.
Man måste få ner matskräpet och hitta mer miljövänliga medel som bara dödar råttor, men vi kan inte ha medel som inte fungerar tills dess, säger Patrik Silverudd (L), som är en av dem som skrivit motionen.
Kortsiktig lösning
Men Anticimex menar att bekämpningsmedel inte är en långsiktig lösning.
– Det är ingen lösning, utan man måste arbeta ta bort mat, skydd där råttorna kan bo och vara långsiktiga i sin bekämpning. Att förlita sig på ett bekämpningsmedel är ett kortsiktigt perspektiv, säger Håkan Kjellberg.
”Man jobbar redan med bekämpning”
Trafikborgarrådet Daniel Helldén menar att det är för tidigt att avgöra ifall en förlängning av bekämningsmedlen behövs.
– Trafikkontoret jobbar redan med bekämpning, vi har haft problem med råttor men det finns ett program som jobbar mot detta, säger Trafikborgarrådet Daniel Helldén.