• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Arbetsmarknadsborgarrådet vill att etableringen ska gå snabbare. Foto: Stockholms stad

(S) nya etableringskrav: Nyanlända i jobb inom två år

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna i stadshuset presenterar nu högre krav för att nyanlända ska komma snabbare i jobb.

– Det är ett djärvt mål, men vi måste sätta djärva mål för att leverera, säger Emilia Bjuggren (S), arbetsmarknads- och idrottsborgarråd i Stockholms stad.

Det ska ta max två år för nyanlända i Stockholm att få ett jobb. Det kravet presenterar nu Socialdemokraterna i Stockholms stadshus i samband med deras dag under Järvaveckan.

– Det är ett djärvt mål, men det går så pass bra för Stockholm nu så vi måste våga sätta ett sådant mål för att leverera, säger Emilia Bjuggren (S), arbetsmarknads- och idrottsborgarråd i Stockholms stad.

Järvaveckan 2018

Det går allt snabbare för nyanlända att etablera sig på arbetsmarknaden och i Stockholm får nyanlända jobb tidigare än i riket i stort, visar statistik från SCB.

– Men vi ser fortfarande stor segregation i Stockholm som måste brytas. För att skapa en sammanhållen och trygg stad är en egen försörjning viktig. Etableringen måste gå snabbare.

Delmål: 70 procent i jobb 2020

Socialdemokraterna vill att 70 procent av Stockholms utrikesfödda ska vara i jobb år 2020.

– Nu är den siffran 66 procent, men för att nå målet i stort har vi satt upp ett mätbart delmål på 70 procent. En stor majoritet har redan jobb, men det behöver gå snabbare, säger Emilia Bjuggren (S).

För att nå dit vill de se en komvuxgaranti, 1 500 så kallade Stockholmsjobb under 2018, där nyanlända får jobb inom bristyrken, och SFI-utbildningar som matchas med personens utbildnings- och yrkesbakgrund.

Hur skiljer sig den här modellen från nuvarande?

– Vi fortsätter det arbetet som vi påbörjat under den senaste mandatperioden med en komvuxgaranti i Stockholm som gör att alla som behöver utbildas får den möjligheten, oavsett om det handlar om en första utbildning, vidareutbildning eller omutbildning. Vi lever upp till det i Stockholm idag, men före 2014 skar man ner på komvux, om vi får fortsatt förtroende att styra i Stockholm lovar vi att hålla kvar den garantin, säger Emilia Bjuggren och fortsätter: 

– Vi vill även fortsätta att satsa på skräddarsydda SFI-utbildningar, och låta SFI vara ännu mer behovsstyrt. Får vi förtroende kommer vi fortsätta anpassa SFI speciellt för de som står långt från arbetsmarknanden.

Hur ska ni nå dem?

– Vi är beroende av ett socialdemokratiskt styre på riksnivå. Men vi har många insatser redan i dag för att nå de som står längst ifrån arbetsmarknaden, bland annat genom stadsdelsmammor som jobbar uppsökande både norr och söder om staden, säger Emilia Bjuggren (S), arbetsmarknads- och idrottsborgarråd i Stockholms stad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Järvaveckan 2018

Mer i ämnet