Totalt har 86 anmälningar kommit in till Hyresnämnden under 2019. Det är en ökning med drygt 20 procent från 70 fall 2018.
Det handlar om andrahandsgäster som under längre perioder tvingats betala avsevärt mer än den faktiska hyran för en hyresrätt. När det gäller bostadsrätter gäller det andra regler (se faktarutan nedan).
– Problemet är att de här hyrorna är stora inkomstkällor till förstahandsgästerna som väljer att behålla sina lägenheter när de faktiskt inte behöver dem, säger advokat Maria Liljeblad.
Fängelse upp till två år
Från och med 1 oktober 2019 trädde en ny lag när det gäller ockerhyror. Det innebär att det är numera olagligt att sälja ett hyreskontrakt – och att köpa det. Och om du hyr ut din hyresrätt utan tillstånd till en för hög hyra så kan du få både böter och riskerar fängelse i upp till två år.
– Man får ta ut ett påslag om man väljer att hyra ut bostaden med möbler, men med nya lagen sätter man också ett maxtak. Det är enbart tillåtet att ta 15 procent över hyran, säger Maria Liljeblad.
Fakta: Betalar du överhyra? Gör så här!
- Hyr du en lägenhet i andra hand och misstänker att du betalar för hög hyra? Kontakta hyresvärden för att få reda på den förhandlade hyran. Är du medlem kan du vända dig till Hyresgästföreningen för att få hjälp.
- Vill du ha tillbaka överhyra vänder du dig med en ansökan till hyresnämnden. Du kan få tillbaka överhyra för högst ett år. Om du redan har flyttat ut måste ansökan lämnas till hyresnämnden inom tre månader från utflyttningsdatumet.
- Den som hyr ut sin hyreslägenhet i andra hand har normalt rätt att ta ut samma hyra som han eller hon själv betalar.
- Om lägenheten hyrs ut möblerad har man rätt att göra ett påslag på hyran motsvarande 5-15 procent.
- Förstahandshyresgästens hyra bestäms i regel genom förhandlingar mellan hyresvärden och Hyresgästföreningen. Det är alltid den förhandlade hyran som gäller.
- Det är andra regler om du hyr en bostadsrätt i andra hand. Då är det privatuthyrningslagen som styr i stället för hyreslagen.
Källa: Hyresnämnden