Nya metoder ska rädda känslig botten – ”Att naturen svarade så snabbt hade vi inte trott”

Publicerad

I tre års tid har Skärgårdsstiftelsen fokuserat på livet i naturreservatens vattenområden efter upptäckten att fritidsbåtarnas ankare förstör sjöbotten. I projektet ”Skydd under ytan” har stiftelsen prövat olika metoder för att förbättra miljön för fiskar och vattenväxter – som visat på goda resultat.

Grunda varma havsvikar är populära både hos djur och människor sommartid. Men naturen under vattenytan är känslig för störningar och därför har man testat olika åtgärder för att förbättra miljön. Nu släpps slutrapporten för Skärgårdsstiftelsens projekt ”Skydd under ytan”.

– Att naturen svarade så snabbt hade vi inte trott, säger Cecilia Wibjörn, projektledare för ”Skydd under ytan”, Skärgårdsstiftelsen.

Skärgårdsstiftelsen har även tittat närmare på om det går att använda den näringsrika blåstången som gödsel för att minska övergödningen i Östersjön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.