Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör varför Malinda Flodman, pressekreterare på trafikkontoret, tror att klagomålen på de offentliga toaletterna i Stockholm har ökat. Foto: Lisa Liljefors

Stockholms offentliga toaletter felanmäls mer än någonsin

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen är det internationella toalettdagen. Sedan tio år tillbaka en officiell FN-dag för att belysa bristen på tillgång till toaletter runtom i världen. I Stockholm slår i år mängden felanmälningar av offentliga toaletter rekord.

Stockholmare har i stor utsträckning god tillgång till toalett och rent vatten. Men stadens offentliga toaletter är en annan femma.

Siffror från Stockholm stad visar att antalet felanmälningar kring de offentliga toaletterna stadigt ökat, och 2023 ser ut att bli nytt rekordår.

– Det finns personer som behöver ha nära till toaletter, därför är det viktigt att vi har toaletter som fungerar, säger Malinda Flodman, pressekreterare på trafikkontoret.

Recensioner placerar Stockholm i Europas bottenskrap

Ett badrumsföretag i England, Showers to You, har även gjort en undersökning över offentliga toaletter i Europa. Genom att samla recensioner på Google maps, har de kunnat se vilka städer som får sämst och bäst recensioner och därefter rankat städerna.

Stockholm hamnar, enligt företagets undersökning, på fjärde sämsta plats i Europa. Valletta i Malta, och Madrid i Spanien är på tredje respektive andra plats. Och Riga i Lettland toppar bottenlistan.

Internationella toalettdagen

Den 19:e november är det internationella toalettdagen. Det är tio år sedan det blev en officiell FN-dag för att belysa bristen på tillgång till toaletter runtom i världen. Det kan leda till att bakterier sprider sig och varje dag dör 1 000 barn av diarrésjukdomar till följd av bristen på toaletter, enligt UNHCR.

Samtidigt löper kvinnor på flykt en större risk att utsättas för övergrepp när det inte finns tillgång till toaletter, eftersom de söker sig till mörka platser i skymundan vilket ökar risken att utsättas för övergrepp.

Antalet felanmälningar har ökat markant. Foto: SVT

Tillgång till offentliga toaletter i Europa

Antal toaletter per hundra tusen invånare

Island: 56

Schweiz: 46

Finland: 41

Österrike: 37

Norge: 33

Danmark: 33

Estland: 27

Sverige: 26

Lettland: 25

Luxemburg: 23

Frankrike: 23

Tyskland: 21

Kroatien: 18

Slovakien: 17

Ungern: 16

Litauen: 15

Storbritannien: 15

Cypern: 15

Tjeckien: 15

Belarus: 14

Portugal: 13

Slovenien: 12

Irland: 12

Nederländerna: 8

Polen: 8

Georgien: 8

Belgien: 7

Italien: 7

Ukraina: 7

Grekland: 7

Spanien: 6

Moldavien: 5

Bulgarien: 5

Serbien: 3

Rumänien: 2

Källa: thegatewithbriancohen.com

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.