Stadsplaneraren Erika Sjöqvist säger att situationen för offentliga toaletter i Stockholm är ojämlik. Foto: Privat/SVT

Stadsplanerare: Offentliga toaletter missgynnar kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Trots att kvinnor generellt sett har större behov av offentliga toaletter än män så missgynnas kvinnor av hur de är utformade. Det menar stadsplaneraren Erika Sjöqvist på Stiftelsen Tryggare Sverige som har gjort en kartläggning av hur jämställdheten ser ut när det gäller de offentliga toaletterna i centrala Stockholm.

Stadsplaneraren Erika Sjöqvist har kartlagt de offentliga toaletterna som står på trottoarer och torg på Norrmalm i Stockholm ur ett jämställdhetsperspektiv. Hennes kartläggning visar att kvinnor är missgynnade i stadsplaneringen när det gäller toaletter.

– Dels finns det inte lika många toaletter som kvinnor kan använda som för män. På varje ställe finns en toalett men även en urinoar för män, så det är en ojämlikhet. Sedan är själva toaletterna inte utformade för att kvinnor ska kunna byta mensskydd. Det finns inte papperskorgar med avfallspåse, det kanske saknas toalettpapper och tvål som gör det svårt att använda toaletterna på ett hygieniskt sätt som är viktigt för kvinnor, säger stadsplanerare Erika Sjöqvist.

Kontroll eller tillsyn

Bara var tionde besökare till de offentliga toaletterna är kvinna, berättar Erika Sjöqvist. Hon tycker att det borde vara någon slags kontroll eller tillsyn av toaletterna, vilket också skulle öka säkerheten.

– Ett alternativ skulle vara att istället för att ha en toalett här och där, så skulle man kunna ha färre platser med fler toaletter. Det skulle göra det lättare att sköta underhållet men även lättare att informera om var de finns. En annan modell är från Tyskland, där kommunerna subventionerar näringsidkare som upplåter sina toaletter för allmänheten. Det skulle kunna vara en modell.

Feministisk stadsplanering

Bakgrunden till toalettkartläggningen är att tankesmedjan Stiftelsen Tryggare Sverige under våren har arbetat med att utveckla feministisk stadsplanering. Enligt stiftelsen är tillgång till toaletter viktigt för allas möjligheter att använda det offentliga rummet.

– Offentliga toaletter är ett exempel på hur den offentliga miljön inte är jämställd. Det kan vara svårt att förstå vad feministisk stadsplanering är och det här är ett tydligt exempel.

Erika Sjöqvist påpekar att det finns andra grupper som också har nytta av en sådan planering. Det kan handla om äldre eller personer med olika sjukdomstillstånd som gör dem beroende av närhet till en fungerande toalett.

– Det här säger något om hur man prioriterar stadsplanering när det gäller sociala frågor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.